Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.04.2020 17:39:10

Čínské signály

Opakovaně se tu vracím k vývoji v Číně, která je považována za možný ukazatel toho, co čeká zbytek světa na poli epidemickém a ekonomickém. I naše domácí média si nyní všímají vývoje ve městě Charbin a s ním spojených úvah o možné druhé vlně epidemie. Já bych se ale dnes opět rád věnoval tomu, co o aktuálním vývoji v Číně píše známý ekonom Michael Pettis, který je přímo na místě. A k tomu pár dalších poznámek.

Pan Pettis včera tweetoval, že život v Pekingu je podle pohybu na ulicích tak na 80 % předchozího standardu, ale zdá se, že oživení spotřeby bude trvat déle než se předpokládalo. Řada menších obchodů je otevřená, některé z nich ale stále neumožňují vstup dovnitř a prodávají „přes dveře“. Centra dřívějšího zájmu turistů jsou ale stále téměř prázdná (viz níže), to samé platí o obchodech, které se dříve hemžily mladými lidmi shánějícími to, co zrovna letí. Podotýkám, že to koresponduje s průzkumem na Bloombergu, podle kterého je útlum spotřeby v Číně nejvíce patrný u luxusních produktů.

Ekonom si všímá i toho, že tělocvičny a podobná zařízení byla pár týdnů otevřená, ale nyní bez nějakého vysvětlení opět zavírají. Na určitou únavu z epidemických opatření pak může poukazovat, že ostražitost těch, kteří mají na starosti vstup do budov (měření teploty a podobně) podle zkušeností ekonoma znatelně upadá. Pan Pettis tuto sérii poznámek uzavírá s tím, že návrat života do ulic Pekingu je rychlý, ale zmíněná spotřeba za ním výrazně zaostává a to může znamenat, že ekonomický dopad epidemie může být horší, než se čekalo.

Pan Pettis také krátce komentuje úvahy o tom, že menší banky v Číně používají zdroje míněné pro podporu menších firem pro nákup nemovitostí. Ekonom to komentuje s tím, že je již dlouho známo, jak banky používají peníze ne pro produktivní investice, ale pro spekulace. A nám to může připomenout, že současné trable zastihly Čínskou ekonomiku v době, kdy tak trochu volila mezi pomalejším růstem a stabilitou na straně jedné a vyšším růstem, nedobrou dluhovou dynamikou a zranitelností na straně druhé.

Já bych se rád ještě vrátil k tomu, co jsem zmínil včera. Možná je to můj mylný dojem, ale někdy se mi zdá, že se pracuje s automatickým předpokladem: uvolnění formálních restrikcí = návrat k normálu. Tedy, mimo jiné, že zapomínáme na možnost významných a dlouhodobějších změn v chování spotřebitele, či firem. Je možné, že se spotřebitel ze šoku otřese rychle, ale výše uvedené naznačuje relevanci opatrnosti. Stejně jako třeba následující fotky, kdy ta pravá podle ekonoma ukazuje aktuální „ruch“ na pro turisty nejatraktivnější ulici v Pekingu. Na vyloženě silné „V“ oživení napříč celou ekonomikou podobné „kvalitativně-kvantitativní“ indicie neukazují:



Zdroj: Twitter

Když jsme (opět) u tvaru oživění: Následující tabulka shrnuje projekce MMF a Světové banky týkající se růstu významných světových ekonomik v roce letošním a příštím. Ukazuje i rozdíl těchto růstů a srovnává jej s tím, jak se věc vyvíjela v roce 2009 a 2010. Světová ekonomika v roce 2009 klesla o červenou nulu, nyní se čeká pokles 3 %. Tempo následného oživení by pak mělo být v roce 2021 jen o 0,4 procentního bodu výše než v roce 2010:



Pokud se podíváme na Čínu, vidíme, že její růst by se měl letos pohybovat kolem 1,2 %, příští rok by se měl zvednout na dlouho neviděných 9,2 % (mimochodem největší „Véčko“ je projektováno u našich západních sousedů). Čína (a Indie) by tedy neměly spadnout do „opravdové“ recese a ve výsledku by na tom čínská ekonomika měla být stejně, jako kdyby oba roky rostla o více jak 5 %. Což by podle mne nebylo s ohledem na situaci vůbec špatné.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688