MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Reality  |  23.04.2020 13:00:00

Nájemné z bytů se během mimořádných opatření nebude zvyšovat

Po dobu trvání mimořádných opatření v souvislosti s pandemií koronaviru nebude možné zvyšovat nájemné z bytů. Vláda dnes schválila návrh Cenového moratoria nájemného z bytů, který předložilo Ministerstvo financí. Cenové moratorium bylo přijato formou nařízení vlády a dnešním dnem nabývá účinnosti. Ukončeno bude automaticky ke dni, kdy budou zrušena mimořádná opatření. Vláda jej případně může ukončit i dříve, pokud to uzná za vhodné.

„V situaci, kdy se řada domácností potýká s poklesem svým příjmů, je toto opatření potřeba. Vláda už podala pomocnou ruku lidem, kteří nemají z čeho nájem zaplatit. My na to na to navazujeme a přicházíme s ochranou nájemníků, kteří sice nájem platit zvládají, ale jeho případné navýšení už by jejich rodinný rozpočet neunesl. Díky moratoriu budou mít jistotu, že jim v dnešní nelehké situaci náklady na bydlení neporostou,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Cenové moratorium bylo přijato jako ochranné opatření pro nájemníky, kteří jsou vůči pronajímateli ve slabším postavení. Vláda k němu přistoupila kvůli snížené mobilitě obyvatel během mimořádných opatření, omezené možnosti prohlídek nebo stěhování. „I malé zvýšení nájmu může lidem způsobit existenční problémy. Za normálních okolností by se mohli poohlédnout po levnějším bydlení, ale pandemie koronaviru teď stěhování komplikuje,“ vysvětluje Alena Schillerová.

Cenové moratorium se bude vztahovat i na případy řetězení nájmů. Pokud tedy během jeho trvání dojde k ukončení nájemního vztahu a ještě během platnosti mimořádných opatření bude uzavřen nájemní vztah nový, pronajímatel je povinen uplatnit nájem maximálně ve výši, za kterou nemovitost pronajímal k bydlení poslednímu nájemci.

Cenové moratorium je vydáváno v návaznosti na zákon z dílny Ministerstva pro místní rozvoj, který umožňuje odklad platby nájemného z bytů. Tento návrh schválila Poslanecká sněmovna dne 22. dubna 2020. Účinnosti nabyde po podpisu prezidentem republiky a vyhlášení ve Sbírce zákonů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688