Swiss Life Select (Swiss Life Select)
Makroekonomika  |  21.04.2020 14:25:56

Index českého investora CII750: konzervativnější přístup zabránil větším ztrátám


Průměrný český investor v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl záporného zhodnocení -9,92 %. V porovnání s hlavními akciovými indexy, které se ke konci čtvrtletí pohybovaly kolem -20 %, tak byla jeho ztráta nižší. Svojí pozitivní roli sehrála konzervativnější povaha českého investora.

Ztráty investorů se od začátku roku prohlubovaly. Leden skončil v mírném záporu -0,3 %, únor pak -3,4 % a v březnu musel průměrný český investor odepsat 6,5 %. V rámci rozložení portfolia indexu měly na celkovém výsledku prvního kvartálu pozitivnější zásluhu především konzervativní fondy s průměrným výnosem -1,69 %. Vedle toho rizikovější část portfolia za dané období nese výrazně záporný výnos -18,71 %.

Většina akciových fondů vykazovala do přibližně poloviny února růst. Největší cenový propad do té doby zaznamenaly především čínské akcie, když zdejší ekonomika jako první musela řešit nákazu koronaviru. Od druhé půle února spolu s šířením nákazy na další kontinenty byly negativně zasaženy i akciové trhy ostatních regionů. Druhým významným negativním faktorem byla cena ropy, která prudce poklesla v souvislosti s cenovou válkou mezi Saudskou Arábií a Ruskem. Obrat na akciových trzích nastal až po zásazích vlád a centrálních bank, které rychle přišly s velkými finančními stimuly.
 
Zdroj: CII750, Fincentrum & Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31.12.2019

„Na počátku roku investoři řešili naprosto odlišné problémy. Finanční trhy tou dobou měly za sebou uklidnění obchodní války, a naopak čelily geopolitickým sporům v oblasti Perského zálivu. V únoru se však do popředí dostalo téma šíření nákazy. Investoři hromadně opouštěli rizikovější aktiva a regiony, většina akciových indexů se propadla do ztrát. Trochu lépe si vedly akcie těch sektorů, jejichž provoz byl méně zasažen, jako například nezbytná spotřeba. Žádanými začaly být především státní dluhopisy rozvinutých zemí,“ komentuje vývoj Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum Swiss Life Select a.s.

Výkonnost konzervativních fondů ovlivňoval jak cenový vývoj dluhopisů, tak změny sazeb u nástrojů peněžního trhu. Bezpečné státní dluhopisy rozvinutých ekonomik velice často zhodnocovaly. Peněžním vkladům a repo operacím kvůli snižování sazeb výkonnost klesala.

Dařilo se například vládním dluhopisům USA. To bylo způsobeno jak velkým prostorem pro snižování sazeb dolaru, tak jejich statutem bezpečného přístavu. Ty samé důvody naopak stály za menší výkonností v eurozóně. Úrokové sazby v tomto regionu byly nízko již před začátkem pandemie. Současně zde figurují státní dluhopisy jako Itálie nebo Španělska, které trh v této chvíli za bezpečné nepovažuje.

Velký pokles hodnoty pak zaznamenaly fondy investující do takzvaných „high yield bonds“, tedy dluhopisů s vyšším rizikem.

Výkonnost akciových fondů byla ovlivněna jejich sektorovým zaměřením, regionem a měnou. Z dané situace nejlépe vyšly sektory jako nezbytná spotřeba, zdravotnické služby, technologie nebo veřejné služby. Jednalo se tak o oblasti, které fungovaly i navzdory ekonomickým omezením. Naopak velkými poklesy si prošly sektory jako energie (zvláště ropa), základní materiály (například průmyslové kovy), různá průmyslová odvětví nebo finance.

Tabulka níže ukazuje na umístění fondů podle jejich čtvrtletní výkonnosti. Mezi nejúspěšnějšími vidíme konzervativněji zaměřené fondy, které mají ve svém portfoliu bezpečnější dluhopisy nebo nástroje peněžního trhu. Velmi výrazně jim také pomohla otevřená měnová pozice některé z hlavních měn. Na druhém konci pořadí jsou nejčastěji fondy se zaměřením na energetický sektor nebo regiony rozvojových zemí. 

 

Tabulka: Deset nejvýnosnějších a deset nejméně výnosných fondů


Zdroj: Fincentrum &Swiss Life Select a Thomson Reuters 
 

Fincentrum & Swiss Life Select

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Skupina spravuje aktiva v hodnotě 254 mld. CHF, zaměstnává přibližně 8 600 osob a zhruba 14 000 profesionálních finančních poradců. Akcie Swiss Life jsou obchodovány na burze v Curychu a jsou rovněž zařazeny do hlavního indexu SLI (Swiss Leader Index), který zahrnuje 20 největších společností obchodovaných na burzách ve Švýcarsku.

Společnost Fincentrum & Swiss Life Select a.s. zveřejňuje také každý měsíc hodnoty ukazatele Fincentrum Hypoindex® a čtvrtletně Index českého investora CII750. Dále provozuje odborné portály investujeme.cz a hypoindex.cz

Více informací na: www.fcsls.cz a www.swisslife.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688