mpsv.cz (MPSV)
Práce  |  21.04.2020 08:19:00

MPSV přichází s pomocí pro přeshraniční pracovníky - Úřad práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí si je vědomo velmi složité situace mnohých Čechů pravidelně dojíždějících za prací do zahraničí v rámci EU (tzv. pendlerů)  a dopadu na jejich rodiny při ztrátě zaměstnání v souvislosti s nemocí COVID19. Nově jsme proto připravili řešení, aby mohli pendleři získat podporu  v nezaměstnanosti (dále jen „podporu“) pokud přijdou o práci v zahraničí nejen rychleji, ale i s méně dokumenty než obvykle. To vše navíc elektronicky.

„Pendleři, kteří pracují v některém z členských států EU, jsou při skončení zaměstnání i za běžné situace zabezpečeni dávkami v nezaměstnanosti. Teď je ale potřeba, aby dostali finanční pomoc rychleji. Nově proto dojde k přiznání dávky, i když momentálně nebudou schopni doložit všechny formálně vyžadované dokumenty,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Po skončení zaměstnání a pro poskytování podpory v nezaměstnanosti je třeba podat na Úřadu práce ČR žádost o zprostředkování zaměstnání a žádost o podporu  v nezaměstnanosti. Pro přiznání podpory v nezaměstnanosti je standardně zapotřebí doložit i přenositelný dokument U1 vystavený v členském státě EU, kde bylo vykonáváno zaměstnání. Potvrzení U1 vydává příslušná zahraniční instituce. Pokud pendleři o práci v zahraničí přijdou, mohou žádat o dávky v nezaměstnanosti pouze ve státě bydliště. Žádosti není nutné podávat osobně, jde to i elektronicky. Podrobněji na https://www.uradprace.cz/web/cz/-/o-zprostredkovanizamestnani-mohou-lide-zadat-take-elektronicky.  

 

Vlivem přijatých mimořádných opatření z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s šířením nového typu koronaviru je v současné době získání dokumentu U1 potvrzujícího skutečnosti rozhodné pro přiznání a poskytování podpory v nezaměstnanosti problematické, neboť dochází k prodloužení doby vystavení dokumentu příslušnou zahraniční institucí. Vyřízení příslušného dokumentu může trvat až několik měsíců v závislosti na součinnosti zaměstnavatele a zahraniční instituce. 

 

S ohledem na to tak podle koordinačního nařízení lze využít institut „prozatímního výpočtu dávky a tím urychlit posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti, výpočet výše této podpory a její následné poskytování. V případě, kdy pendler nemá k dispozici dokument U1 může ÚP ČR na žádost dotyčné osoby přiznat podporu v nezaměstnanosti a určit její výši na základě jiných doložených dokumentů např. obdoby českého potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočtový list) vydaného zahraničním zaměstnavatelem. Takové potvrzení musí prokazovat skončení pracovního poměru a obsahovat údaje, na základě kterých lze nárok na podporu v nezaměstnanosti a její výši posoudit. Jedná se zejména o dobu důchodového pojištění a výdělek. Pro výpočet výše podpory však nelze použít výplatní pásky. K prozatímnímu výpočtu podpory tak momentálně není potřebný přímo dokument U1. Výpočet výše podpory se provede znovu poté, jakmile bude mít ÚP ČR k dispozici dokument U1. Základní podmínkou pro nárok na výplatu podpory je získání doby důchodového pojištění zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v délce alespoň 12 měsíců za poslední 2 roky. Do zákonem požadované doby se započte i doba zaměstnání získaná v jiných členských státech. Například pokud pendler přijde o práci poté, co dojížděl 6 měsíců do Německa a předtím pracoval 6 měsíců v ČR, započtou se obě doby. 

 

                                                                                                                                    Tiskové oddělení MPSV  

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688