Politika a události  |  19.04.2020 13:23:03, aktualizováno 13:43:12

Dovedete si představit 186 tisíc covidů? To bychom se zbláznili.

"Dovedete si představit 186 tisíc covidů? To bychom se zbláznili." řekl ve svém emotivním projevu v Senátu dne 17.4.2020 senátor Prof. MUDr. Jan Žaloudík (ČSSD), bývalý ředitel Masarykova onkologického ústavu. Přepis tohoto projevu vám přinášíme.

 

Co je to úmrtí na koronavirus?

Protože kdo vypisoval úmrtní oznámení, tak ví, že tam je základní příčina onemocnění, bezprostřední příčina onemocnění, jsou tam komorbidity, ty diagnozy se míchají, a většina těch pacientů, zejména těch starších, našich seniorů, ke kterým já se blížím a taky tak jednou umřu, končí potom na nějakou formu zápalu plic, nemusí to být ta intersticiální virová, ale může to být jakákoliv jiná pneumonie.

Takže jenom bych upozornil - Česká televize, tak ta se zbláznila, ta se naprosto zbláznila. Protože dělat 24 hodinový speciál ...

Já vám navrhnu tento speciál - v České republice je 90 tisíc nádorů ročně nových, 30 tisíc pacientů umírá. My jsme pyšni na těch 60 tisíc, co vyléčíme. 30 tisíc umírá, to je 80 denně, jeden každých 20 minut! Představte si zprávy ráno v 6 hodin, kdy oznámí "vážení spoluobčané, už nám umřelo od půlnoci 18 občanů a čekáme v 6.20 další, teď nám hlásí (jednoho) ze Vsetína, dále umřel pan Novák ve Vysokém Mýtě, v 8 hodin to bude o dalších 6 víc." Dovedete si to představit? A k tomu se dá říkat, že ti pacienti mají chodit pro rohlíky třeba s lněným sáčkem, protože jinak ty karcinogeny z toho plastu by je mohly ohrozit. Dovedu si představit jakoukoliv fámu. 

300 lidí umírá v České republice denně naprosto přirozenou obměnou - někteří samozřejmě na dálnici, někteří s nožem v zádech, ale drtivá většina tím, že prostě jsou staří. To je ta obměna - 100 tisíc lidí se rodí v České republice, 100 tisíc umírá, proto jsme pořád něco malinko plus nad těmi 10 miliony. Takže toto všechno jsme nekomentovali, my jsme ani nekomentovali v lednu to, že jakási hygienická norma říkala, že 1860 nakažených při jakékoliv viróze na 100 tisíc zavdává příčinu třeba k omezování návštěv v nemocnicích a další věci, to se stalo už koncem ledna ve třech krajích, kdy probíhala jakoby chřipková epidemie. 1860 na 100 tis. je 18 tisíc na 1 milion a 186 tis. na 10 milionů.

Dovedete si představit 186 tisíc covidů? To bychom se zbláznili tady.

A to je hygienická norma pro to, abychom zvážili jako ředitelé nemocnic omezeni návštěv a podobný věci. Takže to je každoroční rutina.

Zeptejte se těch lidí na ARO - tak samozřejmě, že mají práci na ARO, samozřejmě, že běhají kolem ventilátorů v sezónních obdobích. A když se nakumulují ti pacienti do jednoho špitálu tak, jako to bylo v té severní Itálii, kterou tedy velice bedlivě sledujeme, ale sledujeme taky provincie další, Basilica, sledujeme Kalábrii a sledujeme jiné oblasti. A bavíme se samozřejmě s lékaři, třeba s Monicou Silvestrini z Říma, která nám píše, ať pro onkologické pacienty uděláme nějaké schéma. A teď vám řeknu nakonec ještě jednu věc. Tím nezpochybňuji nic, ta vláda se nemohla jinak chovat, protože svět se zbláznil, Česká televize se zbláznila, ale teď jde o to to trošku normalizovat. čímž tedy nenarážím na přání prezidenta Husáka, který byl nadšený normalizací. Ale teď by se to už docela pomalinku hodilo, neboť se podívejte všichni teďka na počítače na Ministerstvo zdravotnictví, na tu křivku, je to asi šestej graf, jak se nám to hezky začíná ohýbat, moc drama se neděje.

A ze svého ústavu, kde jsme měsíc, samozřejmě testujeme, operujeme pořád, my nemůžeme odkládat onkologické pacienty, 200 ozařovaných denně, 20 operovaných denně, asi 250 chemoterapií denně, ti lidi tam pořád proudí, tak jsme se konečně po měsíci dobrali k dvěma pozitivním covidům, testujeme si to sami, protože máme svoje PCR laboratoře. K těm dvěma pozitivním - ti jsou až na tu rakovinu zdraví, znervózněli, když byli najednou pozitivní, jinak už jenom tu rakovinu. Takže rakovina už nikoho nestraší v současné době, třeba, mrtvice ... a tudíž podporuji i to, co říkal včera pan docent Balík v televizi "prosím vás, nechte nás taky trošku v tom zdravotnictví se starat o ty ostatní". A myslím si, že ti, co omezovali nějak nadměrně provoz, že pro to už teď není důvod. Možná proto byl - ta nezkušenost, vyděšenost ze všeho a hlavně příklad světa, který blbne nahlas, napříč. Takže něco za tím bude ještě dalšího a není to jenom medicína. Těch virů je celá spousta, a s viry tu budeme, a přežijou nás. Ujišťuju vás, že všechny vás přežijou mikroby. I lidstvo patrně!

 

Přepis vystoupení senátora Prof. MUDr. Jana Žaloudíka, CSc. bývalého ředitele Onkologického ústavu v Senátu dne 17.4.2020.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688