TNBiz (TN.cz)
Investice  |  19.04.2020 21:56:54

Pojedeme podle Singapuru, říkal Babiš. Zemi teď zasáhla druhá vlna


Ještě před nedávnem byl Singapur dáván za příklad, jak efektivně bojovat s pandemií koronaviru. Teď ale v zemi letí raketově nahoru počet odhalených případů nákazy. Jen v sobotu přibylo přes 900 nemocných! Zřejmě tak vybuchla časovaná bomba, před kterou mnozí varovali – nákaza zasáhla přeplněné ubytovny se zahraničními dělníky.

Hong Kong, Singapur, Tchaj-wan a Jižní Korea byly dávány za příklad, jak má demokratická společnost bojovat s koronavirem. Inspirací Singapurem se netajil ani český premiér Andrej Babiš, když na začátku dubna mluvil o tom, jak bude Česko uvolňovat karanténní opatření.

"Po Velikonocích začneme uvolňovat některé obchody, ale k tomu jsou třeba pravidla a vysoká hygienická úroveň. Pojedeme podle Singapuru. Máme pravidla pro otevřené továrny, kanceláře, školy," řekl Babiš 2. dubna.

V té době bylo v Singapuru zhruba tisíc případů nákazy, v Česku už téměř čtyři tisíce. Jenže zatímco tuto sobotu jich v Česku bylo 6 654, v Singapuru počet nakažených vystřelil na 5 992. Malý asijský ostrovní stát má přitom polovinu obyvatel co Česká republika, jen lehce přes pět a půl milionu.

Singapur excelentně zvládl první vlnu nemoci. Ta v zemi propukla už 23. ledna. Singapuru hrála do karet geografie. Je to ostrovní stát, s pevninou jej spojují dva mosty. Země má špičkový zdravotnický systém, nemoci podlehlo zatím jen 11 lidí, a zkušenosti s epidemií SARS.

A tak hned vláda spustila přísná karanténní opatření pro podezřelé případy. Nemocnice jsou na podobné případy díky zkušenostem se SARS připravené a vybavené, takže se nenakazili zdravotníci. Pacienti s pozitivním testem na koronavirus zůstali v nemocnici, a to i v případě, že byly jejich příznaky lehké. Žádná domácí karanténa, připomněl podle CNN Dale Fischer, který má v Národní fakultní nemocnici v Singapuru na starosti kontrolu infekčních nemocí. I když lidé neměli žádné symptomy, zůstali prostě v nemocnici, dokud jim testy na Covid-19 nevyšly negativní.

Díky tomu a přísným hygienickým opatřením (roušky a dezinfekce) mohl život fungovat víceméně normálně. To podle Fishera lidé v Singapuru chtěli. "Chceme, aby obchody, kostely, restaurace a školy zůstaly otevřené. Takhle vypadá úspěch. Všechno pokračuje jen s nezbytnými úpravami a pokračujete takhle, dokud není lék či vakcína,“ napsal podle CNN Fisher předtím, než se to v Singapuru sesypalo.

V posledních dnech nemocných přibývá raketově. Denní přírůstek se pohybuje od 10 do 20 %. A velká většina případů má společného původce – ubytovny pro zahraniční dělníky. V sobotu podle singapurského ministerstva zdravotnictví přibylo 942 případů, z toho 893 je klasifikováno jako přenos mezi dělníky žijícími na ubytovnách.

"To, jak se Singapur stará o zahraniční dělníky, to není přístup prvního světa, ale přístup třetího světa. Vláda dovolí, aby je zaměstnavatelé vozili na podlaze v náklaďácích bez sedadel. Spí v přeplněných ubytovnách, kde jsou jako sardinky natěsnáni na pokojích po dvanácti. Ubytovny nejsou čisté a hygienické. Ubytovny byly jako časovaná bomba,“ varoval singapurský právník a diplomat Tommy Koh 6. dubna. A časovaná bomba vybuchla.

Země od 7. dubna zavedla nová pravidla, balíček označila jako "Pojistky". Už 80 % lidí v Singapuru pracuje z domova, roušky jsou na ulicích povinné, platí nová opatření týkající se odstupů na veřejnosti, které vyrazily do ulic kontrolovat tři tisícovky příslušníků policie a dalších bezpečnostních složek. A například pracovníci jedné pobočky společnosti teď nemohou jít pracovat na jinou pobočku.

Není jasné, jestli na dělnické ubytovny někdo první případy nákazy v březnu přivezl ze zahraničí, nebo tam byly delší čas a jen se o nich nevědělo. Některé dělnické ubytovny ale skončily v karanténě. Odborníci upozorňují, že v tom, jak v zemi žijí zahraniční pracovníci, má Singapur problém, který bude muset řešit.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

23.02.2022Výrobce zasáhla masivní vlna zdražování Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
25.10.2018Další vlna výprodejů zasáhla Spojené státy (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688