TNBiz (TN.cz)
Práce  |  14.04.2020 22:01:34

Restauratéři, maloobchodníci, taxislužby: Firmy řeší, zda propustit lidi, nebo je platit dál. Zkrachovat ale mohou tak jako tak

To, co vláda chystá, bude rozhodující pro většinu podnikatelů. Přestože jim nabízí určité kompenzace, rozhodně to nestačí na pokrytí všech nákladů spojených s výpadkem. Většina z nich se potýká s výraznými finančními problémy a neví, jak zaplatit své zaměstnance. Řada firem uvažuje o konci a propouštění.

Restauratéři, maloobchodníci, taxikáři, hoteliéři nebo třeba kadeřnice a kosmetičky. Ty všechny současná epidemie a nouzový stav připravily o příjmy v řádech desítek až stovek tisíc korun.

"Nemohli se na to ani připravit, ta změna přišla ze dne na den. Ale možná ještě horší, než to, že přišli o příjmy, je, že nevědí, kdy ty příjmy budou mít zpátky. Žijí v obrovské nejistotě, od každého ministra vlády slyší něco úplně jiného a nevědí vůbec, jak mají plánovat," uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. 

Ze dne na den muselo skončit více než 200 tisíc živnostníků, zprostředkovaně se to dotklo dalších desetitisíců lidí. "Buď budeme platit zaměstnance a dojdeme ke krachu, nebo se rozhodneme zaměstnance propustit, musíme jim zaplatit tři až pět měsíců odstupné a zkrachujeme také," uvedl majitel pražské kavárny Louvre Sylvio Spohr. 

Stát se sice firmám chystá částečně pomoct programem Antivirus a živnostníkům zase jednorázovým příspěvkem, drtivá většina podnikatelů se ale shodne na tom, že k udržení jejich provozu v budoucnosti to rozhodně nebude stačit. 

"Nelze si představit, že lidé budou chodit do gastronomických zařízení ve stejném módu jako před zavedením krizových opatření. My bez podpory nepřežijeme," vyložil spolumajitel sítě restaurací Hospodska Luboš Kastner. 

"Zejména by vláda měla říct jasnou strategii toho, kdy se jaké provozy budou moci otevřít, aby ti provozovatelé měli alespoň nějakou jistotu a věděli, k jakému datu se mohou upínat," sdělila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

 

 

 

"Aby mohly fungovat drobné provozovny, kadeřnictví, služby, knihkupectví, prodejny obuvi a tak dále, je nejvyšší čas, aby tito lidé opravdu mohli podnikat a vydělávat peníze," doplnil šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

 

Vedení řady firem teď stojí před zásadním rozhodnutím, jestli se snažit udržet společnost při životě pomocí úvěrů a vlastních úspor, nebo ji zavřít a zaměstnance propustit.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688