ec.europa.eu (Evropská komise)
Dotace  |  14.04.2020 13:33:41

Koronavirus: Komise a Evropský investiční fond (součást skupiny EIB) uvolní financování ve výši 8 miliard eur pro 100 000 malých a středních podniků

Evropská komise uvolnila jednu miliardu eur z Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), která bude sloužit jako záruka pro Evropský investiční fond (EIF), součást skupiny Evropské investiční banky.
06/04/2020

 

Evropská komise uvolnila jednu miliardu eur z Evropského fondu pro strategické investice (EFSI), která bude sloužit jako záruka pro Evropský investiční fond (EIF), součást skupiny Evropské investiční banky. Ten tak bude moci vydat zvláštní záruky, jimiž motivuje banky a jiné půjčovatele k tomu, aby poskytli likviditu alespoň 100 000 evropských malých a středních podniků a malých společností se střední tržní kapitalizací, na které dolehly ekonomické dopady koronavirové pandemie. Odhaduje se, že dostupné financování dosáhne výše 8 miliard eur. Realizuje se tak závazek obsažený ve sdělení Komise ze dne 13. března, že poskytne okamžitou pomoc těžce zasaženým malým a středním podnikům, přičemž finanční prostředky budou k dispozici již v dubnu. Opatření je součástí balíčku, který dne 16. března oznámila skupina EIB s cílem urychleně mobilizovat podporu pro evropské malé a střední podniky a společnosti se střední tržní kapitalizací.

Jedním z bezprostředních hospodářských důsledků koronavirové pandemie je náhlý nedostatek likvidity, který postihuje malé a střední podniky. Tyto společnosti jsou obvykle v krizi zasaženy nejvíce a je nezbytné podpořit je dostatečnou likviditou, aby tuto situaci dokázaly přežít. V podmínkách krize likvidity však banky vzhledem k náhlému zvýšení vnímaného rizika nejsou motivovány k tomu, aby malým a středním podnikům půjčovaly. Proto jsou na podporu těchto úvěrů nezbytné záruky EU. Od dnešního dne tedy EIF nabízí trhu zvláštní záruky zajištěné EFSI, jejichž cílem je omezit dopady pandemie na malé a střední podniky a malé společnosti se střední tržní kapitalizací.

Výkonný místopředseda Evropské komise pro hospodářství ve prospěch lidí Valdis Dombrovskis k tomu řekl: „Podniky všude v Evropě čelí obtížím. EU svou rychlou reakcí pomáhá problémy zmírnit a podpořit malé a střední podniky, které jsou obzvláště zranitelné. Komise a Evropský investiční fond dnes dávají k dispozici finanční prostředky ve výši 8 miliard eur, aby evropským malým a středním podnikům zasaženým koronavirovou pandemií poskytly bezprostřední pomoc v problémech s hotovostí. Ještě tento měsíc půjdou peníze prostřednictvím místních bank a půjčovatelů na pomoc těm, kteří byli krizí postiženi nejvíce.“

Generální ředitel EIF Alain Godard uvedl: „V době bezprecedentní krize je nezbytné, aby malé a střední podniky dostaly podporu, kterou potřebují. EIF intenzivně pracuje na zajištění rychlé a dostatečné reakce na rozšíření nemoci COVID-19 a dnes společně s Komisí s potěšením zahajujeme tuto novou iniciativu v hodnotě 8 miliard eur. Jedná se o významný první krok. Skupina EIB ovšem bude i nadále hledat další řešení, která by rychle reagovala na potřeby podnikatelů v celé Evropě v oblasti financování.

Jedna miliarda eur uvolněná z EFSI v rámci nástroje COSME pro úvěrové záruky a záruky InnovFin pro malé a střední podniky v rámci programu Horizont 2020 umožní EIF poskytnout finančním zprostředkovatelům záruky ve výši 2,2 miliardy eur, čímž se uvolní dostupné finanční prostředky ve výši 8 miliard eur. Tyto záruky budou nabízeny trhu prostřednictvím EIF, který dnes zveřejní výzvu k vyjádření zájmu určenou několika stům finančních zprostředkovatelů, včetně bank a alternativních poskytovatelů úvěrů. Záruky budou mít tyto hlavní rysy:

  • zjednodušený a rychlejší přístup k záruce EIF,
  • vyšší krytí rizika – až do výše 80 % potenciálních ztrát u individuálních úvěrů (oproti standardním 50 %),
  • zaměření na úvěry na provozní kapitál v celé EU,
  • možnost pružnějších podmínek, včetně odkladů, změn splátkového kalendáře nebo platebních prázdnin.

Tyto nové prvky budou dostupné novým finančním zprostředkovatelům i těm, kteří již s EIF spolupracují. Tím se zvláštní podmínky uplatní na více než sto tisíc podniků využívajících záruky v rámci programů COSME LGF a InnovFin SMEG.

Další postup

V návaznosti na dnešní výzvu k vyjádření zájmu budou mít finanční zprostředkovatelé, kteří již mají dohodu s EIF v rámci uvedených programů COSME a InnovFin, přístup k novým zárukám okamžitě po vyžádání. Další finanční zprostředkovatelé získají k zárukám přístup na základě žádostí, které budou urychleně vyřízeny. Výrazně postižené podniky se tak mohou dočkat prvních finančních prostředků již v průběhu dubna. Malé a střední podniky se budou moci obrátit přímo na své místní banky a poskytovatele úvěrů zapojené do programu, jejichž seznam naleznou na stránce www.access2finance.eu.

Komise a skupina EIB budou pokračovat v práci na dodatečných opatřeních a budou využívat všechny nástroje, které mají k dispozici, aby pomohly zvládnout koronavirovou pandemii a řešit její ekonomické důsledky.

Souvislosti

Aby bylo možné uvolnit miliardu eur z rozpočtu EU, provedly Komise a skupina EIB řadu změn svých zvláštních dohod.

Evropský investiční fond (EIF) je součástí skupiny Evropské investiční banky. Jeho hlavním posláním je podporovat evropské mikropodniky a malé a střední podniky tím, že jim pomáhá získat přístup k finančním prostředkům. EIF navrhuje a vytváří nástroje pro rizikový i růstový kapitál, záruky a mikrofinancování, které jsou specificky zaměřené na tento segment trhu. Napomáhá tak dosažení cílů EU v oblasti podpory inovací, výzkumu a vývoje, podnikání, růstu a tvorby pracovních míst.

COSME je program EU pro konkurenceschopnost podniků a malých a středních podniků, který probíhá v letech 2014 až 2020 a má celkový rozpočet 2,3 miliardy eur. Nejméně 60 % programu je určeno na zlepšování přístupu evropských malých a středních podniků k financím, a to pomocí dvou finančních nástrojů. Nástroj pro úvěrové záruky v rámci programu COSME podporuje záruky a protizáruky finančním institucím, aby mohly poskytovat malým a středním podnikům více úvěrů a leasingové financování. Kapitálový nástroj pro růst v rámci programu COSME zase pomáhá poskytovat těmto podnikům rizikový kapitál, zejména ve fázi expanze a růstu.

Horizont 2020 je program EU pro výzkum a inovace na období 2014–2020 s celkovým rozpočtem 77 miliard eur. Zahrnuje finanční nástroje InnovFin – finanční prostředky EU pro inovátory, jejichž cílem je usnadnit a urychlit přístup inovativních podniků v celé Evropě k financování. Záruční nástroj InnovFin pro malé a střední podniky (SMEG) konkrétně poskytuje záruky a protizáruky v souvislosti s dluhovým financováním ve výši 25 000 až 7,5 milionu eur, které mají zlepšit přístup k financování pro inovativní malé a střední podniky a společnosti se střední tržní kapitalizací. Tento nástroj spravuje EIF a v jeho rámci se finančním zprostředkovatelům – bankám a dalším finančním institucím – poskytuje záruka na část ztrát, k nimž může dojít v souvislosti s dluhovým financováním, které nástroj pokrývá.

Evropský fond pro strategické investice (EFSI) tvoří finanční pilíř investičního plánu pro Evropu, který byl zahájen v listopadu 2014 s cílem zvrátit sestupný trend v úrovni investic a nasměrovat Evropu k hospodářskému oživení. Jeho inovativní přístup, který je založený na využití záruky EU poskytnuté skupině EIB, umožňuje mobilizovat značné veřejné i soukromé finanční prostředky na investice do strategických odvětví evropského hospodářství. Investiční plán pro Evropu již přinesl investice dosahující více než 460 miliard eur a podpořil 1,1 milionu začínajících a malých a středních podniků v celé Evropě. Nejnovější výsledky EFSI podle odvětví a zemí naleznete zde.

Další informace

Výzva k vyjádření zájmu určená finančním zprostředkovatelům – nástroj pro úvěrové záruky v rámci programu COSME

Výzva k vyjádření zájmu určená finančním zprostředkovatelům – záruční nástroj InnovFin pro malé a střední podniky (SMEG)

Evropská koordinovaná reakce na koronavirovou nákazu

Internetová stránka o koronaviru

Internetové stránky EIB

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688