Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Investice  |  13.04.2020 19:14:26

Ropná cenová válka končí. OPEC+ podpoří také USA, Brazílie a Kanada - celkové snížení o 13,4 mbd


Ropná cenová válka končí. Klíčoví světoví těžaři se dnes dohodli na historicky rekordním snížení objemu těžby ropy. Státy kartelu OPEC a další tradiční těžaři v čele s Ruskem se zavazují snížit svoji ropnou produkci dohromady o 9,7 milionu barelů denně. Další producenti – USA, Brazílie a Kanada – přispějí ke snížení těžby o dalších 3,7 milionu barelů denně. Je přitom možné, že se k redukci přidají i další země skupiny G20, tedy země z dvacítky těch světově ekonomicky nejvýznamnějších.

Dnešní dohodu – uzavřenou na druhém mimořádném jednání během čtyř dní – tak končí cenová válka Saúdské Arábie a Ruska, která v minulém týdnu způsobila pokles cen ropy na minimum od roku 2002, v českých korunách pak dokonce od roku 1999. Zásadně také přispěla k tomu, že ceny pohonných hmotČR v březnu klesaly nejvýrazněji za posledních více než deset let. Cenová válka dvou největších světových exportérů ropy totiž způsobila zaplavení světa touto surovinu, a to navíc v čase historicky klesající poptávky, ochromené v důsledku koronaviru.

Cena benzínu se od poloviny ledna, kdy v ČR dosáhla svého letošního maxima, propadla o více než pět korun na litr a je nyní nejnižší od března 2016, když jeden litr stojí 27,10 koruny. Nafta od svého letošního maxima z první poloviny ledna zlevnila o takřka pět korun na litr a je nyní nejlevnější od května 2016, když se jeden její litr prodává průměrně za 27,27 koruny.

Ani po uzavření historické dohody o omezení těžby však není zaručené, že se cena pohonných hmotČR stabilizuje. Jisté je ovšem alespoň to, že tempo propadu cen paliv v ČR zmírní. Vzhledem k tomu, že vývoj cen paliv probíhá v ČR se zhruba dvoutýdenním zpožděním za vývojem cen ropy, tak i při její případné cenové stabilizaci v důsledku dnes uzavřené dohody se ceny pohonných hmotČR plně stabilizují na přelomu dubna a května. Benzín by se tak mohl stabilizovat na cenové úrovni kolem 26,50 koruny za litr, nafta zase na cenové úrovni kolem 26,70 koruny za litr.  

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste