mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  13.04.2020 14:34:00

MZV vypravilo nejdelší let v historii repatriací, Češi se o Velikonocích vrací z Austrálie a Nového Zélandu

MZV vypravilo nejdelší let v historii repatriací, Češi se o Velikonocích vrací z Austrálie a Nového Zélandu

13.04.2020 / 14:29 | Aktualizováno: 13.04.2020 / 14:34

Organizačně nejnáročnější a nejdelší je poslední plánovaný repatriační let, který v rámci celosvětového boje proti pandemii COVID-19 vypravilo Ministerstvo zahraničních věcí ČR pro uvízlé české občany. Do vlasti se díky němu aktuálně vrací 329 Čechů a 35 občanů EU a Švýcarska. MZV využilo pro repatriaci českých občanů spolupráci s korejskými aerolinkami, volná místa z Austrálie do Soulu a na cestě zpět z Prahy do Koreje tak využijí i korejští občané. Každý cestující tohoto evakuačního letu se vzhledem k výši celkových nákladů bude na své cestě domů finančně podílet.

„Na Novém Zélandu a v australském Sydney vyzvedávají nyní dvě korejská letadla naše občany, zároveň z Austrálie odjelo domů asi 80 Korejců, protože jsme měli volná místa. Přestupní stanice pro všechny Evropany bude Soul, korejští občané samozřejmě zůstanou doma, a jedním letadlem už pak 329 Čechů, 20 Slováků, 9 Belgičanů a 6 Švýcarů zamíří do Prahy,” vysvětlil detaily repatriačního letu ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Letadla odstartovala ze Soulu do téměř 10 tisíc km vzdáleného Aucklandu a 8400 km vzdáleného Sydney už v neděli 12. dubna, uvízlé Evropany i Korejce vyzvedne během pondělního večera a noci (tamního času[1]). Z Jižní Koreje pak na další více než desetihodinový let odstartuje letadlo s 364 cestujícími kolem úterního poledne (korejského času[2]).

„Na palubu letadla se dostali všichni Češi, kteří byli v Austrálii nebo na Novém Zélandu v nouzi. Tedy všichni turisté, studenti a lidé, kterým končila víza. Je to skutečně nejnáročnější let, a to jak organizačně, tak finančně, proto jsme stanovili příspěvek na repatriaci ve výši 700 eur, tedy zhruba 18 tisíc korun. Nemám informace, že by s tímto podílem měli lidé, kteří se chtějí vrátit, problémy. Jen zdůrazňuji, že skutečně jde o příspěvek, v žádném případě to nepokryje kompletní náklady této cesty,” dodal Petříček. Příspěvky cestujících pokryjí asi čtvrtinu nákladů tohoto repatriačního letu, o proplacení další části požádá Česko také Evropskou unii.

Na organizaci tohoto českého evakuačního se podílela také korejská ambasáda v Praze. Cestu domů tak česko-korejská spolupráce usnadní téměř třem stovkám Korejců - 80 z Austrálie na cestě do Soulu a zhruba dvěma stovkám z Česka, Polska a Slovenska při návratu letadla do Koreje ve středu 15. dubna.

„Ministerstvo zahraničí tímto letem ukončilo plán repatriací českých občanů souvisejících s pandemií koronaviru. Nevylučujeme, že se situace změní a budeme muset ještě v souvislosti s vývojem v některých částech světa toto naše rozhodnutí přehodnotit, ale v tuto chvíli žádný další let neplánujeme. Samozřejmě naše ambasády dál řeší situace jednotlivců či malých skupin Čechů v nejrůznějších zemích, nicméně tyto návraty bychom už rádi zprostředkovali našim občanům skrze evakuační lety jiných států EU. Česko celkem přivezlo z nejrůznějších destinací přes 770 Evropanů,” řekl k dalším plánům repatriací náměstek konzulární sekce Martin Smolek.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)
Čt 15:48  Oslavy Roku české hudby v Brazílii mzv.cz (MZv ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688