TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  13.04.2020 16:46:40

Odškodné za následky povinného očkování je tu. Jak o peníze žádat?

Před pár dny začal platit nový zákon, který umožňuje lidem, kterým nějakým způsobem zdravotně ublížilo povinné očkování, získat od státu odškodné. Ministerstvo zdravotnictví zároveň na stránkách uveřejnilo instrukce, jak o peníze žádat.

Resort zároveň doufá, že záruka odškodnění pro rodiny, které případně postihnou neblahé následky povinného očkování, zmírní strach některých lidí z vakcín.

"Případů újmy způsobené povinným očkováním je sice méně než promile, ale i tak je nelze zcela vyloučit. A proto je důležité, abychom rodinám, kterých se to již dotkne, pomohli. Jak jsme slíbili, narovnáváme dosavadní neexistenci právního řešení. Věřím, že jsme nyní schopni přinést záruku těm, kteří se očkování obávají, a tím u nás přispět k větší proočkovanosti,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Odškodnění nahrazuje vytrpěné bolesti, ztížení společenského uplatnění očkovaného a náklady na péči o něj, jeho zdraví nebo domácnost a ztráty na výdělku. Rovněž zahrnuje odškodnění duševních útrap rodičů, dojde-li následkem povinného očkování ke smrti nebo zvlášť závažnému ublížení na zdraví potomka.

Stát chce do budoucna odškodné vyplácet do půl roku od přijetí žádosti. Protože ale zákon platí teprve od minulé středy, prvních šest měsíců bude lhůta na vyřízení žádostí dvojnásobná, tedy roční.

Maximální výše náhrady není daná, bude se řídit občanským zákoníkem. "Ministerstvo vydá také prováděcí vyhlášku, která jasně definuje k jednotlivým druhům očkování typickou újmu a dobu, ve které nastává, a to na základě odborného medicínského posouzení. Jedná se o standardní model, který se užívá v zahraničí," uvádí resort. 

U složitých případů může ministerstvo ustanovit nezávislou odbornou komisi, která vše posoudí. Zároveň Vojtěchův resort na stránkách zveřejnil vzor žádosti o odškodné či nejčastější otázky a odpovědi k tomuto ožehavému tématu.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688