TNBiz (TN.cz)
Dům a stavba  |  10.04.2020 23:11:17

Opozice kritizuje schválení odkladu placení nájmů. Hrozí i ústavní žalobou

Jeden z návrhů vlády, kterému dala zelenou Poslanecká sněmovna, ostře kritizuje opozice. Vadí jí odklad nájmů, o který by mohli žádat podle novely podnikatelé i soukromé osoby. Podle kritiků jde o přehazování povinností státu na podnikatele. Podle hnutí TOP 09, je ve hře i ústavní žaloba.

Až do léta by nájemník nemusel platit nájem a výpovědi z bytu by se obávat nemusel. To je vize vlády o ochraně obyvatel, kteří přišli kvůli současným opatřením proti koronaviru o své příjmy.

"Je to nebezpečné, protože se ta situace příliš bere z hlediska právě toho, kdo si nemovitost pronajímá. Jestliže nyní nepoplyne několik měsíců majiteli té nemovitosti nájemné, tak on sám se může dostat do velkých trablů," řekl ekonom Lukáš Kovanda.

Zákon se nelíbí ani opozici. Hnutí TOP 09 už deklarovalo, že v Senátu novelu nepodpoří. "Já osobně považuji za nehoráznost, že by majitelé nemovitostí měli vzít na svá bedra veškerou tíži nájmů," prohlásil senátor Tomáš Czernin, 1. místopředseda TOP 09.

"My jsme navrhovali, jak to udělat, aby všechno neodnesli vlastníci a podnikatelé. Navrhovali jsme například to, aby bylo především možné pomoci rovnou ze strany státu," řekl poslanec Martin Kupka, místopředseda ODS.

Novela navržená ministerstvem pro místní rozvoj stojí hlavně na tom, že lidé se mohli ze dne na den ocitnout bez příjmů. Nájemníka chrání pouze v případě neplacení nájemného, ne ostatních služeb. Ochrana platí do konce července a dlužné nájemné budou moci doplatit do konce roku.

"My samozřejmě nemluvíme o tom, že by lidé neměli platit nájemné, právě naopak. Třeba ty služby spojené s bydlením, jako jsou energie, voda a tak dále, musí platit pořád," přiblížila novelu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

O odklad nájmu na tři měsíce mohou požádat také někteří podnikatelé. A to ti, kteří museli uzavřít své provozovny během března. Zákony musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688