Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  07.04.2020 11:12:55

Coface: Produkce automobilového průmyslu poklesne až o 75 %


Podle pojišťovny COFACE riziko ohrožení automobilového průmyslu výrazně vzrostlo. Dopady na středoevropské ekonomiky včetně ČR budou zásadní. Proto Coface nyní zhoršila hodnocení odvětvového rizika v automobilovém průmyslu na vysoké riziko.

Již v loňském roce čelil automobilový průmysl uprostřed celkového zpomalení globální ekonomiky mnoha potížím. Prodej automobilů klesal na hlavních světových trzích, když v roce 2019 dosáhl meziroční pokles ve Spojených státech 11 % a v Číně 9,6 %. 

Ve stejném období se počty nově zaregistrovaných aut v Evropské unii sice mírně zvýšily (o 1,2 %), v lednu a únoru 2020 však již meziročně poklesly o 7,4 %, a to jak v západní, tak i střední a východní Evropě. V České republice to bylo o 4,2 % a na Slovensku o 4,9 %. 

Proto pojišťovna Coface aktuálně zhoršila hodnocení odvětvového rizika v automobilovém průmyslu na vysoké riziko ve všech regionech světa, pro které společnost Coface zveřejňuje hodnocení průmyslových odvětví. 

„Horší rating přitom ilustruje jak špatné zdraví celého sektoru, tak významnou provázanost globálních výrobních řetězců. Odvětví bylo globálně ovlivněno hospodářským zpomalením, protekcionismem a strukturálními změnami spojenými s inovacemi, předpisy a změnami chování spotřebitelů,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro ČR a SR.


V současné době je pak automobilový průmysl poškozen dalším problémem - a to pandemií COVID-19, která vedla k zablokování produkce a prodejů v řadě zemí a celkově zhoršila obchodní a spotřebitelskou náladu. Hlavní automobiloví výrobci oznámili uzavření svých závodů v Evropě, poté co to samé nastalo již před dvěma měsíci v čínské oblasti Chu-pej, ohnisku epidemie, ale současně v regionu, který představuje 9 % domácí automobilové výroby. 

Pojišťovna Coface očekává, že v příštích měsících bude produkce tohoto odvětví celosvětově klesat přibližně až o 75 %. V Číně se prodej nových osobních automobilů meziročně snížil o téměř 80 %. V případě české automobilky Škoda je Čína podle posledních dostupných údajů největším prodejním trhem s podílem 27 % na celkových prodejích v roce 2018. Navíc to ukazuje také ekonomikám v Evropě a USA, jak se bude vyvíjet trh tam, kde země byly zasaženy koronavirovou pandemií,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro ČR a SR.

Závislost české a slovenské ekonomiky na automobilovém průmyslu je vysoká. Podle posledních dostupných údajů vzrostla výroba vozidel a dopravních prostředků nad 11 % celkové produkce v České republice a 14 % na Slovensku v roce 2018. Automobilový průmysl je také významnou součástí celkového vývozu, kdy se na exportu podílí 26 % v Česku a až 36 % na Slovensku

Již v roce 2019 se výroba automobilů v Česku snížila, zatímco na Slovensku se zvýšila jen mírně – a to hlavně díky investici do nové továrny Jaguar Land Rover. „Přestože český a slovenský automobilový průmysl čelí předchozím globálním výzvám, zůstal atraktivní díky svým mzdovým nákladům a kvalitativní konkurenceschopnosti. Nicméně ani tyto faktory je při současné bezprecedentní míře poklesu poptávky pravděpodobně nezachrání,“ řekl Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro ČR a SR. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688