TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.04.2020 08:17:51

Počet nakažených přes noc vzrostl na 4587. Maláčová řekne, jak chce ochránit pracovní místa

Už ve čtvrtek by se mohly otevřít některé další obchody, například s obuví, dětským textilem, stavebninami či papírnictví. Hospitalizace všech seniorů s lehkými příznaky Covid-19 není dobrý nápad, uvedl ministr zdravotnictví. V pondělí začal příjem žádostí o podporu z programu Antivirus.

Hlavní události

- V České republice se potvrdilo 4587 případů nákazy, onemocnění podlehlo 67 lidí, 96 pacientů se vyléčilo

- Ministerstvo sociálních věcí v pondělí zahájilo příjem žádostí o podporu z programu Antivirus

- Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by se školy mohly otevřít ve druhé polovině května

- Prezident Miloš Zeman chce udělit epidemiologovi Prymulovi Řád Bílého lva

- Vláda by mohla už od čtvrtka povolit otevření některých dalších obchodů, například se stavebninami, pracovními oděvy, dětským textilem, obuví a papírnictví

- Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že policisté budou moci za porušení vládních nařízení rozdávat blokové pokuty

- Nouzový stav bude zřejmě prodloužen do konce dubna, ochranná opatření by mohla skončit už dříve

- Celosvětově se koronavirus potvrdil u více než milionu a čtvrt nakažených, přes 69 tisíc nemocných zemřelo. Vyléčilo se přes 264 tisíc pacientů

V pondělí začalo ministerstvo sociálních věcí přijímat žádosti o podporu zaměstnanosti z programu Antivirus. Podávání žádostí bude plně elektronizované, odkaz na rozhraní zveřejní ministerstvo na svém webu. Podrobnosti hodlá ozřejmit ministryně Jana Maláčová (ČSSD) na pondělní tiskové konferenci, která začne v pondělí v 9:00 a kterou můžete sledovat v tomto článku.

Hospitalizovat všechny seniory s lehkým průběhem onemocnění Covid-19 není podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) dobrý nápad. Reagoval tak na slova ministryně sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) o případné hospitalizaci všech seniorů nakažených koronavirem. “Pokud se o ně zařízení, kde žijí, umí postarat, chceme, aby mohli zůstat v prostředí, které znají. Pokud to možné není, každý kraj pro ně vyčlení lůžka se zdravotnickým personálem, třeba lázně,“ uvedl.

Pokud se stav pacienta jakkoliv zhorší, je okamžitá hospitalizace podle Vojtěcha samozřejmostí. “Opatření směrem k seniorům musíme dělat citlivě. Tohle období pro ně může být velice stresující a pobyt v nemocnici, pokud to jejich stav vyloženě nevyžaduje, by jim na psychice určitě nepřidal,“ doplnil.

Další obchody by se ve čtvrtek mohly otevřít za předpokladu, že se nebude zrychlovat vývoj epidemie koronaviru v Česku. Kromě obchodů s obuví, pracovními oděvy, dětským textilem či papírnictví by se lidem mohly rovněž zpřístupnit sběrny surovin, kompostárny a také některá veřejná sportoviště. Prohlásil to premiér Andrej Babiš (ANO) v České televizi.

Školy nicméně zůstanou i nadále zavřené. Ministr školství Robert Plaga v ČT uvedl, že k jejich otevření by mohlo dojít ve druhé polovině května. Je však důležité nejprve stanovit podmínky pro tento krok. Zároveň zopakoval, že pokud se školy nepodaří otevřít do 1. června, za maturitní vysvědčení by platil průměr posledních tří vysvědčení.

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz prohlásil, že chce udělit nejvyšší státní vyznamenání epidemiologovi Romanu Prymulovi. Podle Zemana zabránil většímu šíření koronaviru v Česku.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, že sankce za porušení jednotlivých nařízení budou daleko přísnější.
Zároveň také plánuje předložit Poslanecké sněmovně a Senátu změnu zákona, díky které by policisté mohli neuposlechnutí řešit blokovou pokutou až ve výši deset tisíc korun rovnou na místě.

Nouzový stav bude zřejmě prodloužený. Ústřední krizový štáb se původně dohodl na prodloužení o 30 dnů, nakonec bude však zřejmě potrvá zatím do konce dubna.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688