Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  03.04.2020 11:04:00

V Temelíně kontrolují tlakovou nádobu reaktoru

V Temelíně kontrolují tlakovou nádobu reaktoru

Důležitá kontrola probíhá v těchto dnech na první bloku Jaderné elektrárny Temelín. Speciální zařízení v hodnotě desítek miliónů korun ověřuje stav vnitřního povrchu tlakové nádoby reaktoru. Přitom odborníci sledují celistvost a tloušťku materiálu, ze kterého je nádoba vyrobena. Práce potrvají přibližně dva týdny.

Kontrola, kterou technici provádějí v šestiletých intervalech, je součástí programu sledování životnosti tlakové nádoby. Odborníci ji provádí pomocí speciálního zařízení MKS (Modulární kontrolní systém).

Systémem speciálních vodotěsných a radiačně odolných kamer provádíme vizuální kontrolu vnitřku tlakové nádoby. Pomocí vířivých proudů kontrolujeme stav povrchu reaktoru a ultrazvukem jsme schopni nedestruktivně ověřit celistvost materiálů tlakové nádoby,

popsal způsob kontroly Lukáš Stainer, vedoucí provozních kontrol ve Škodě JS.

Kontrole předcházelo vyvezení paliva z reaktoru. Poté začali technici instalovat zařízení MKS. Jenom montáž pětitunového zařízení do reaktoru zabrala jeden a půl dne. Stejnou dobu trvá i jeho demontáž. Vlastní kontrola reaktoru probíhá deset dní nepřetržitě 24 hodin denně. Speciální stroj musí pod vodou zkontrolovat plochu o velikosti 100 metrů čtverečních. Například při ultrazvuku je rychlost kontrolní hlavice 10 cm za vteřinu. Přímo na reaktorovém sále stroj obsluhují čtyři lidé, další dva specialisté zpracovávají a vyhodnocují naměřená data.

V rámci programu sledování životnosti tlakové nádoby pomocí ultrazvuku a speciálních kamer kontrolujeme i vnější povrch tlakové nádoby. Prostřednictvím tzv. svědečných vzorků sledujeme vliv radioaktivního záření na materiál tlakové nádoby,

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Průběžně specialisté z reaktoru vyjímají tzv. svědečné vzorky, které předávají ke zkouškám odborníkům z ÚJV Řež.

Aktuálně jsou v provozu čtyři z šesti komerčních jaderných bloků v České republice. Dohromady kryjí přibližně třetinu české spotřeby. V odstávce pro výměnu paliva se nachází třetí blok v Dukovanech a ze stejného důvodu energetici 13. března odstavili i první temelínský výrobní blok. (vice zde https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/dnes-vecer-cez-planovane-odstavi-prvni-temelinsky-blok.-duvodem-je-pravidelna-vymena-paliva-81323)

Průběh odstávky prvního výrobního bloku Temelína zatím zásadně neovlivňují opatření k ochraně před šířením koronaviru. První preventivní opatření přijal ČEZ už na přelomu února a března a postupně je doplňuje a rozšiřuje. Konkrétně uzavřel infocentra, posílil hygienu, osobní schůzky nahradil skypovými konferencemi, upravil provoz jídelen a bufetů, pravidelně desinfikuje autobusy pro návoz zaměstnanců nebo všem zaměstnancům kontroluje u vstupu do elektrárny tělesnou teplotu. Pro provoz klíčoví zaměstnanci pracují v upraveném směnovém režimu. Místo původních šesti směn se nově střídají čtyři směny. Dvě směny zůstávají doma jako záloha. (více na https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/jaderne-elektrarny-uz-zavedly-dve-desitky-opatreni-81533)

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688