Cez.cz (ČEZ)
Auto Moto  |  02.04.2020 10:37:00

Kaufland dále rozšiřuje síť veřejných dobíjecích míst pro elektromobily. Nejnovější najdou zákazníci v Rakovníku a v Praze.

Kaufland dále rozšiřuje síť veřejných dobíjecích míst pro elektromobily. Nejnovější najdou zákazníci v Rakovníku a v Praze.

Dalšími prodejnami řetězce Kaufland, které nabídnou řidičům zázemí pro rychlé dobití elektromobilů, jsou středočeský Rakovník a pražské Horní Měcholupy. Kaufland zde ve spolupráci s ČEZ připravil pro zákazníky rychlodobíjecí stanice umožňující doplnit baterie elektromobilu i během kratšího nákupu. V uplynulých měsících vyrostly stanice na parkovištích Kauflandu doslova po celé republice od Ostrova nad Ohří až po Karvinou. Skupina ČEZ plánuje ve spolupráci s nákupním řetězcem vybudovat několik desítek těchto zařízení.

Společnost Kaufland ve spolupráci s Elektromobilitou Skupiny ČEZ postupně vybavuje parkoviště svých prodejen rychlodobíjecími stojany umožňujícími většině elektromobilů dobít většinu kapacity baterií do 30 minut. V první vlně vzniká u nových a zmodernizovaných prodejen vždy minimálně jedna stanice. Aktuálně byla zprovozněna rychlodobíjecí stanice u nově otevřené prodejny v Rakovníku v Luženské ulici a v Praze v Hornoměcholupské ulici. Stojan ABB je standardně vybaven DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS disponujícími výkonem až 50 kW. Většina kapacity baterií e-auta je díky tomu dobita za zhruba 25 minut, tj. během kratšího nákupu.

Stanice tohoto typu fungují i v režimu tzv. normálního AC dobíjení (dobije elektromobil v řádu hodin), který Kaufland nabízí svým zákazníkům bezplatně. Celkem je momentálně u 21 prodejen Kaufland v ČR řidičům elektromobilů k dispozici 25 veřejných dobíjecích stanic, z toho 24 rychlodobíjecích. V uplynulých měsících vyrostly rychlodobíjecí stanice u prodejen Kaufland doslova po celé republice např. v Blansku, Berouně, Hodoníně, Jablonci nad Nisou, Karviné, Kolíně, Kuřimi, Ostrově nad Ohří, Šternberku, Teplicích, Velkém Meziříčí nebo v několika pražských prodejnách.

Elektromobily se stávají velice oblíbenou alternativou vůči klasickým autům, ve městech jde v poslední době dokonce o jeden z trendů. Kaufland na tento trend reaguje instalací dobíjecích stanic na parkovištích našich prodejen, abychom zákazníkům umožnili pohodlnější cestování. Stojany rychlého dobíjení nabízíme už v devíti krajích České republiky. Rádi bychom letos pokračovali instalacemi v dalších lokalitách napříč celou Českou republikou, uvedla Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland.

Pro rozvoj elektromobility v České republice je důležitou podporou úsilí Kauflandu plánovitě instalovat na svá parkoviště dobíjecí infrastrukturu. Nákupní řetězce jsou místy, kde lidé tráví desítky minut a současně tu existuje i přirozené zázemí pro řidiče, uvedl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

V České republice je aktuálně registrováno více než 3500 elektromobilů. V roce 2017 přibylo 400 vozů na elektrický pohon, o rok později 725 elektromobilů, loni 789 e-aut a za první letošní dva měsíce dokonce 600 nových e-aut. Odhady dalšího vývoje hovoří počínaje příštím rokem o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Podobně jako v dalších vyspělých zemích Evropy, i v České republice se elektrická auta definitivně stávají běžnou součástí zejména městského provozu. Vyšší dojezd nových typů elektrických vozů v kombinaci s hustší sítí veřejných dobíjecích stanic také definitivně otevírají pro elektromobilitu cestování mezi městy.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688