Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  02.04.2020 13:07:52, aktualizováno 05.04.2020 09:08:26

Cena ropy může klesnout pod 20 dolarů

Komentář Martina Sklenáře, analytika Saxo Bank

Ropa má za sebou nejhorší začátek roku v dosavadní historii. Důvodem je koronavirus. Cena ropy Brent klesla od začátku roku o 65 %. Jen za březen činil její pokles až 54 %. Cena se tak usídlila na hodnotě kolem 26 dolarů a při ropě WTI je to 22 dolarů.

Důvodem poklesu cen je oslabení poptávky po energiích z důvodu koronaviru. Dalším významným důvodem je cenová válka mezi Saúdskou Arábií, Ruskem a USA. Souboj mezi nimi může trvat i několik měsíců. Záleží na ochotě jednotlivých stran dělat kompromisy. Cílem soupeřících států je úspěšné ovládání částí světa a efektivní využití vlastních výrobních kapacit s optimální cenovou hladinou.


Pro všechny země, které se války účastní, je to však bolestivý fakt. Každý den, kdy je cena ropy na svých minimech, jejich to stojí miliardy dolarů. Není ani tak otázka, která z nich to vydrží ekonomicky. Spíše jde o taktický a politicko-diplomatický souboj s přesahem do ekonomiky.


Vladimír Putin a Donald Trump, podporovaní známkami oživení čínské ekonomiky, už oznámili, že vedou společný dialog a vyzývají regulační orgány ke snížení produkce ropy. Možné spojení USA a Ruska proto může být v této válce vítězným tahem.

Na druhé straně, otevřená je i otázka dalšího poklesu cen. Když se podíváme do roku 2000, cena ropy tehdy činila pouze 11 dolarů za barel. I dnes proto můžeme předpokládat, že krátkodobé poklesy mohou atakovat i tuto cenovou hladinu.

V současné situaci, kdy poptávka po ropě v souvislosti s koronavirem klesá, a za předpokladu, že cenová válka bude trvat několik měsíců, můžeme krátkodobě očekávat ještě výraznější pokles cen. Nemyslím si však, že by se měly dostat na méně než 10 dolarů.

Zatímco rekordně nízké ceny jsou špatnou zprávou pro producenty a zpracovatele ropy, jsou skvělou novinkou pro motoristy. Pokud budeme svědky dalších vyjednávání a souboje o podíl, dá se předpokládat, že ceny pohonných hmot budou ještě více klesat. I v České republice tedy můžeme z cenové války o ropu těžit v podobě dalšího poklesu cen benzínu a nafty.
 

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

28.06.2004Cena ropy klesla pod 37 dolarů v reakci na předání moci v Iráku Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688