mpsv.cz (MPSV)
Práce  |  01.04.2020 10:14:31

Vláda definitivně schválila program Antivirus. Startuje už 6. dubna a firmy budou mít peníze v řádu dní - Vláda definitivně schválila program Antivirus. Startuje už 6. dubna a firmy budou mít peníze v řádu dní - Úřad práce

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhla úpravu programu „Antivirus“, který přinese významnou podporu zaměstnavatelům, na které doléhá epidemie koronaviru. Hlavním cílem je pomoci firmám se mzdovými náklady, aby nebyly nuceny propouštět zaměstnance. Žádosti o refundaci mezd budou moci zaměstnavatelé podávat od pondělí 6. dubna. Celý proces bude probíhat elektronicky a náhrady mezd dorazí na účty zaměstnavatelů v řádu dní.

 

Vláda definitivně schválila program Antivirus. Startuje už 6. dubna a firmy budou mít peníze v řádu dní

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhla úpravu programu „Antivirus“, který přinese významnou podporu zaměstnavatelům, na které doléhá epidemie koronaviru. Hlavním cílem je pomoci firmám se mzdovými náklady, aby nebyly nuceny propouštět zaměstnance. Žádosti o refundaci mezd budou moci zaměstnavatelé podávat od pondělí 6. dubna. Celý proces bude probíhat elektronicky a náhrady mezd dorazí na účty zaměstnavatelů v řádu dní.

 

Na náhrady dosáhnou nejen zaměstnavatelé, kterým vláda nařídila omezit provoz nebo mají zaměstnance v karanténě, ale také ti, kteří se kvůli šíření koronaviru a následným opatřením dostali do hospodářských potíží.

 

„Program Antivirus znamená okamžitou pomoc firmám a ochranu zaměstnanců před ztrátou zaměstnání. Nechtěli jsme, aby zaměstnavatelé začali hromadně propouštět, proto jsme jim hodili záchranný kruh. A to není všechno. Chtěla bych ocenit i všechny zaměstnance, kteří dnes stojí v pomyslné první linii. Navzdory riziku chodí do práce a drží nás tak všechny nad vodou. Pracujeme na tom, abychom je mohli odměnit extra,“ sdělila po jednání vlády ministryně Jana Maláčová.

 

Výše kompenzací zaměstnavatelům je odvozena od průměrné superhrubé mzdy včetně povinných odvodů (48 400 ,- ) a zavisí na důvodech překážky v práci. Zaměstnavatelé budou moci požádat Úřad práce ČR o příspěvek ve dvou režimech:

 

Režim A: Nucené omezení provozu a karanténa

Pro případy uzavření či omezení provozu na základě krizového opatření či nařízení karantény příslušným úřadem.

• v případě karantény pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 60% průměrného redukovaného výdělku;

• v případě uzavření provozu nařízením vlády pobírá zaměstnanec náhradu 100 % mzdy;

příspěvek zaměstnavatelům v obou případech 80 % vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, max. však do výše 39 000,- . Režim B: související hospodářské potíže

Pro případy překážek v práci na straně zaměstnavatele v důsledku souvisejících hospodářských potíží z důvodu šíření koronaviru (významná část zaměstnanců nedorazila do práce, chybějí subdodávky nebo došlo k poklesu poptávky).

• dle druhu překážky pobírá zaměstnanec náhradu mzdy 60–100 % průměrného výdělku;

příspěvek zaměstnavatelům 60 % z vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů,  max. však do výše 29 000,- .

Pro nárok na kompenzace bude třeba splnit několik podmínek:

Zaměstnavatel striktně dodržuje zákoník práce;

Zaměstnanec nesmí být ve výpovědní lhůtě a nesmí mu být dána výpověď;

• Týká se firem v podnikové sféře, zaměstnanci musí být v pracovním poměru a musí se účastnit nemocenského a důchodového pojištění;

Zaměstnavatel musí vyplatit mzdu a odvést odvody;

Program Antivirus se rozběhne od 6. dubna 2020. Od té doby bude možné podávat žádosti. Podávání žádostí o všechny uvedené příspěvky bude zcela elektronizované, a tedy bezkontaktní. Přesné podmínky a postup zveřejníme v průběhu tohoto týdne na webových stránkách. Zaměstnavatelé tak nemusí volat na jednotlivá kontaktní pracoviště ÚP ČR. Všechny potřebné informace budou na webu MPSV i ÚP ČR (www.mpsv.cz a www.uradprace.cz). Na obou webech také funguje chatbot, který bude naprogramovaný, aby odpovídal i na dotazy související s programem. Předpokláme, že mezi podáním žádosti a výplatou příspěvků Úřadem práce ČR bude prodleva v řádu několika dní.

Podrobnosti pro zaměstnavatele ZDE.  









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688