Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.03.2020 17:11:20

Banky v Evropě i Česku ruší dividendy a zpětné odkupy. Rebely Švýcaři i Spojené státy

Přední banky v eurozóně ruší plány na výplatu dividend a na odkup akcií, místo toho se soustředí na posílení rezerv. Protože opatření na boj s pandemií vedou k zastavení ekonomické aktivity, jsou banky v přední linii bitvy a vyžaduje se po nich, aby pomohly udržet nad vodou firmy, kterým chybí hotovost. Regulátoři je proto vyzvali, aby výplatu dividend pozastavily. Na tyto výzvy nově reagovaly banky z Itálie, Irska, Belgie či Nizozemska, včetně UniCredit či KBC, která vlastní českou ČSOB.

ECB: Zastavte dividendy a zpětné odkupy…

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden komerčním bankám z eurozóny sdělila, aby přerušily vyplácení dividend a odkup akcií nejméně do října. Odhadla, že tak mohou ušetřit asi 30 miliard eur (819,4 miliardy ), které místo toho mohou poskytnout na podporu ekonomiky. Požadavek ECB je jakousi formou "něco za něco", protože ECB předtím pomohla bankám tím, že jim poskytla levné úvěry.

…versus USA nebo Švýcarsko

Banky v jiných zemích, jako je například Švýcarsko a Spojené státy, ale zvolily jiný směr a naopak plánují dividendy vyplácet.

Banky ve Švýcarsku doporučení místních regulátorů ignorovaly. Britské banky zatím mlčí, zatímco v USA osm největších bank zastavilo dokupy vlastních akcií, ale žádná z nich navzdory rostoucímu politickému tlaku neodložila výplatu dividend.

Evropské banky…

V Itálii, která je epicentrem onemocnění v Evropě, jako první na žádost ECB zareagovala největší tamní banka UniCredit. Ta v neděli oznámila, že pozastavuje odkup akcií i plánovanou výplatu dividendy za loňský rok. Dnes odložení dividendy oznámila nizozemská ABN Amro a následovali ji specialista na internetové bankovnictví ING, banka zaměřená na zemědělce Rabobank a belgická KBC.

V Irsku, které při finanční krizi muselo požádat o mezinárodní pomoc, plánují odložit výplatu dividend za loňský rok Bank of Ireland a Allied Irish Bank.

Rozhodnutí bank bude velkou úlevou pro regulátory a pomůže rozptýlit obavy, že podpory centrálních bank a vlád, jejichž cílem je zmírnit dopady koronaviru na firmy a banky, skončí nakonec v kapsách investorů. Investoři jsou ale méně spokojeni, akcie bank proto dnes dopoledne prudce klesaly. ING, ABN Amro, AIB a Bank of Ireland ztrácely více než šest procent.

Generální ředitel Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) Agustín Carstens o víkendu uvedl, že globální zmrazení dividend a odkupů akcií bank je kvůli koronavirové krizi nutné. BIS funguje jako banka pro centrální banky.
Britská centrální banka varovala finanční domy, aby nepoužívaly stimulační peníze ve prospěch akcionářů. Zatím však nezveřejnila žádné pokyny ohledně výplat. Banka Barclays by měla v pátek vyplatit na dividendách zhruba jednu miliardu liber (30,7 miliardy ), HSBC má výplatu dividend plánovanou na 14. dubna. Banka RBS, ve které stále vlastní podíl více než 60 procent daňoví poplatníci, má vyplácet dividendu 4. května.

…české banky

Česká národní banka se ve čtvrtek podruhé za dva týdny rozhodla srazit úrokové sazby, tu základní o tři čtvrtiny procentního bodu na 1 %. Nižší úrokové sazby obvykle tlačí na ziskovost bank.

Moneta Money Bank již minulý týden v úterý oznámila, že vyhoví přání ČNB, zadrží zisk za rok 2019 a pozastaví diidendovou politiku. Změnu dividendových plánů oznámila později také konkurenční KB, zatímco rakouský bankovní dům Erste výplatu dividendy z výsledku hospodaření roku 2019 přehodnocuje.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688