Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.03.2020 17:38:18

Rajan: Žádná zeď není proti viru dost vysoká

Proč nejsou vyspělé ekonomiky schopny samy o sobě „organicky růst“ a potřebují k tomu nízké sazby? Bývalý guvernér indické centrální banky Raghuram Rajan tvrdí, že vedle možného poklesu neutrálních sazeb daného strukturálními změnami ve světové ekonomice hraje roli i to, jaké jsou regionální rozdíly v řadě zemí. Tedy rozdíly mezi „kvetoucími městy“ a zaostalejším venkovem. Takové rozdíly lze podle něj pozorovat ve všech vyspělých státech, „snad s výjimkou Švýcarska.“ Například ve Francii jde o rozšířený jev, který se projevuje i na tom, že ekonomika jako celek nedosahuje tak vysokého růstu.

S tím, jak z menších měst mizí ekonomická aktivita, „přichází sociální problémy.“ Dříve byl podle ekonoma v každém menším městě nějaký významnější zaměstnavatel, moderní doba ale přináší přesun výroby a ekonomické aktivity do měst. Mimo ně tak rostou společenské frikce, dochází k rozpadu rodin, roste spotřeba alkoholu a drog. Nefungují místní školy, kliniky a s odchodem ekonomické aktivity se rozpadá celá místní komunita. K tomuto trendu přispívá automatizace výroby, která stojí za koncentrací produkce ve velkých centrech.

Podle ekonoma popsaný mechanismus způsobuje i to, že „v USA, Evropě i Japonsku máme paradox, kdy pozorujeme nízkou nezaměstnanost, ale nikdo tam není spokojený. Jak podobné problémy řešit? Rajan v této souvislosti zmiňuje Švýcarsko a jeho decentralizovaný systém spojený se subsidiaritou. „Je zřejmé, že nejde jen tak vzít nějaký systém a implementovat jej jinde. Ale myšlenka na delegování pravomocí místním samosprávám je něco, čemu jsme v posledních desetiletích nevěnovali dost pozornosti,“ míní Rajan.

Ona ignorance delegování pravomocí se podle ekonoma projevuje jak v Bruselu, tak u jednotlivých národních vlád či mezinárodních organizací. Je tudíž třeba více přemýšlet o tom, co je možné decentralizovat, a co ne. V takovém případě musí jít o skutečně důležité věci. Ideální by byl systém, v němž žijí silné místní komunity, které ale mohou těžit z výhod přinášených globalizací, z obrovských trhů a podobně.

Koronavirus je do určité míry nemocí společnosti, se kterou se nejlépe vypořádáme právě na úrovni komunity. Chápeme nebezpečí, které dnes přináší to, že bychom se scházeli dohromady. Ale také chápeme, jak nebezpečná je pasivita a to, že bychom nejednali. Takže bychom všichni měli být zodpovědní kvůli tomu, jaké má virus dopady na další lidi z naší komunity. To znamená, že bychom měli být testováni, a pokud bude výsledek pozitivní, měli bychom zůstat v karanténě,“ míní Rajan. Takový zodpovědný přístup je podle něj známkou toho, že se člověk stará o lidi kolem. Pokud jej nemá, je člověkem, který potřebuje „centralizovanou a velmi autoritářskou reakci“.

Dopadne současná pandemie na proces globalizace? Podle Rajana je to velmi pravděpodobné, ale zároveň si musíme být vědomi toho, že „žádná země není sama o sobě v bezpečí“. Nelze být totiž v bezpečí, pokud bude virus „řádit v zemích, jako je Írán, Irák, Čína nebo Španělsko“. Nelze „postavit zdi dost vysoké na to, aby si virus nenašel cestu za ně“. „V integrovaném světě je tak nutné nacházet integrovaná řešení.“ Už proto, že řada zemí nemá potřebné prostředky, což se ukázalo i během eboly.

Ohledně dalšího ekonomického vývoje Rajan poukázal na to, že v první řadě je nutné se zaměřit na epidemii, ale k tomu je potřeba věnovat pozornost možným bankrotům firem. Až se pak situace uklidní, je nutné obnovit důvěru lidí v to, že se budou opět vytvářet pracovní místa, aby začali zase nakupovat. K tomu bude potřeba jak fiskální, tak monetární politiky. Je možné, že se začne roztáčet negativní spirála, kdy slábnoucí růst spustí problémy s dluhy a ty dolehnou na ekonomickou aktivitu. Jestliže ale dojde k pokroku ve zdravotní oblasti, je možné, že se věci relativně rychle srovnají a ke konci roku by již mohlo přijít oživení.

Zdroj: ProMarket

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688