TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  29.03.2020 17:05:41

Jaká karanténa? Švédsko volí úplně jiný postup, přísná nařízení proti koronaviru tu neplatí


Zatímco většina evropských států vydala tvrdá opatření, kterými chce zabránit šíření koronaviru, Švédsko volí úplně jiný postup. Namísto zákazů vycházení a zavírání obchodů úřady pouze doporučily, aby lidé zůstávali doma. Žádná drastická nařízení zatím v zemi neplatí.

Omezení volného pohybu na veřejnosti, zrušení veškerých hromadných akcí a povinnost nosit roušky všude mimo bydliště. To je jen několik mimořádných opatření, které česká vláda přijala s cílem zabránit masivnímu šíření koronaviru. A nejsme v tom sami - podobná nařízení platí ve většině států Evropy. 

Švédsko se ale drží svého původního plánu a výrazně neomezuje společnost žádnými přísnými opatřeními. Lidé tak spokojeně popíjí na zahrádkách restaurací, posedávají na lavičkách v parcích a večer se přesunou do baru, které zůstávají otevřené. Od neděle jsou jen zakázány akce nad 50 lidí.

I přesto ale podle stockholmského dopravního podniku metrem a příměstskými vlaky cestovalo v uplynulém týdnu zhruba o 50 procent lidí méně, než je běžné. Průzkumy také ukazují, že více než polovina obyvatel hlavního města pracuje z domova. Informuje o tom portál BBC.

Jak toho vláda bez nařízených omezení dosáhla? Apelovala na odpovědnost, kterou má každý obyvatel. Úřady proto vydávají spíše doporučení a manuály, které se soustředí na to, aby lidé zůstávali doma, pokud jsou nemocní nebo senioři, myli si ruce, zbytečně necestovali a pracovali v režimu home office.

"My, kteří jsme dospělí, musíme být přesně tohle: dospělí. Nešířit paniku a fámy. (…). Nikdo není v této krizi sám, ale každý člověk má obrovskou zodpovědnost," prohlásil premiér Stefan Löfven ve svém televizním projevu k národu o minulém víkendu.

Vláda ale trvá na tom, že lidé by měli mít možnost vyjít ven, protože je to dobré pro jejich fyzické i mentální zdraví. Jedním z důvodů, proč se Švédové rozhodli doporučeními státu řídit, může být i to, že v zemi je tradičně vysoká důvěra ve státní instituce a autority.

Dalším faktorem může být rozložení populace. Zatímco ve středomořských státech jsou běžné multigenerační domy, kde žije celá rodina pospolu, ve Švédsku je více než polovina domácností tvořena jen jedním člověkem, což výrazně snižuje možnost šíření viru mezi příbuznými.

Některé podniky už pocítily odliv zákazníků. A objevují se také hlasy, které postup vlády zpochybňují. "Myslím, že lidé budou lépe naslouchat doporučením, ale je to kritická situace, a tak si nejsem jistá, že to bude stačit," uvedla epidemioložka Emma Fransová.

Stát by měl podle ní zavést jasnější pokyny tak, aby se lidé neshromažďovali v obchodech nebo posilovnách. Švédsko mělo k nedělnímu odpoledni téměř 3500 nakažených a více než stovku obětí.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688