TNBiz (TN.cz)
Doprava  |  29.03.2020 15:35:31

Další výrazná omezení v dopravě - ve většině krajů bude omezena vlaková doprava, některé spoje nepojedou, ruší se i rychlíky.

Kvůli menšímu vytížení přistupují České dráhy a objednavatelé dopravy, tedy krajské úřady, k dalšímu výraznému omezení vlaků. K těm, které již dopravu omezily, se od pondělí přidají Plzeňský a Jihočeský kraj. Omezení přibudou v Královéhradeckém a Olomouckém kraji.

Podle Českých drah se omezení týkají přednostně vlaků v okrajových částech dne, tedy ráno a večer, případně posilových spojů v pracovní dny, víkendových spojů a také rekreačních vlaků.

Regionální dopravu od pondělí omezuje Plzeňský kraj. Na tratích bude ve většině případů zachována páteřní síť regionálních vlaků. "K větší změně dojde na trati 182 StaňkovPoběžovice, kde budou o sobotách, nedělích a svátcích zrušeny vlaky ve stávajících časových polohách a budou nahrazeny novými spoji v odlišných časech. Tyto nové vlaky budou mít návaznost na spoje na trati 180 Plzeň hl.n. – Domažlice," uvedly České dráhy. 

Ruší také většinu vlaků tzv. Plzeňské linky Os 7271 – 7283 jedoucích v úseku (Pňovany –) KozolupyBlovice a zpět. Opatření budou platná zatím do 13. dubna. Detailní přehled omezení v Plzeňském kraji najdete ZDE.

V Jihočeském kraji bude od pondělí omezena regionální doprava o pětinu. Změny se nedotknou víkendového provozu. Ve všední dny budou omezeny primárně ty vlaky, které nejsou využívány pro cesty do a ze zaměstnání. 

"Zcela zrušeny budou spěšné vlaky TáborStrakonice a většina osobních vlaků TáborPísek. Nahradí je ale původně víkendové zastávkové osobní vlaky TáborRažice, které budou jezdit denně. Dále budou omezeny některé přímé vlaky České BudějovicePísek, stejně jako část zastávkových vlaků na trati České BudějoviceHorní Dvořiště. Ty však nahradí nové osobní vlaky, které pojedou v trasách expresních spojů, takže bude zachován základní dvouhodinový interval na trati," uvedly České dráhy.

Kromě ranní špičky budou vlaky co dvě hodiny jezdit i mezi Táborem a Bechyní. Spěšné vlaky České BudějoviceJindřichův Hradec pojedou ve vybraných případech jen z Veselí nad Lužnicí do Jindřichova Hradce. Detailní přehled najdete ZDE. 

Výrazně rozšiřuje omezení regionální dopravy Olomoucký kraj. Tam doposud změny souvisely především s karanténou v okolí Litovle. Teď z jízdních řádů mizí spoje i na dalších tratích, zejména tzv. školní vlaky. 

"Na trati Zábřeh na Moravě – ŠumperkVelké Losiny a Petrov nad DesnouSobotín bude zrušena většina vložených spojů a v úseku Zábřeh na Moravě – Velké Losiny bude zachován pouze hodinový takt. Osobní vlaky JeseníkMikuloviceZlaté Hory budou nahrazené autobusovými spoji v odlišných časech. Náhradní doprava tu bude denně zajištěna zastavováním autobusů, které jezdí místo spěšných vlaků Sp 1440 – 1447," popsaly ČD. Kompletní změny ZDE.

Už podruhé omezuje provoz Královéhradecký kraj. Před týdnem zrušil spoje, které zejména vozily lidi do závodů Škodovky a časně ranní a pozdě večerní vlaky. Teď přichází další podstatné omezení. Přehled změn najdete zde. 

Omezení se dotkne také Libereckého kraje, kam část vlaků zajížděla. "K prodloužení intervalu dojde od 30. března také u vlaků jedoucích do sousedního Královéhradeckého kraje: mezi Starou Pakou a Jaroměří a také mezi Turnovem, Jičínem a Hradcem Králové. Žádné vlaky až do odvolání nepojedou v úseku Lomnice nad PopelkouMladějov v Čechách," uvedly České dráhy.

Už od soboty jezdí jen dva páry vlaků na trati 036 (Desná – Riedlova vila – Harrachova. Platí také zrušení nočních vlaků z Liberce s odjezdem kolem půl jedné. Omezení vlaků na tratích 034 (SmržovkaJosefův Důl) a 036 (LiberecTanvald). Místo v půlhodinovém intervalu jezdí vlaky po hodině. Přehled omezení v Libereckém kraji. 

Další změny chystá od 1. dubna také Ústecký kraj. "Omezené budou zejména sedlové a vložené posilové spoje a také rekreační vlaky. V pracovní dny tak nepojedou některé posilové vlaky v úsecích Ústí nad Labem západ – Litoměřice město, Ústí nad LabemChomutov nebo Litoměřice hor. n. – Úštěk. Mezi Mikulášovicemi a Rumburkem, resp. Krásnou Lípou nepojedou žádné rekreační vlaky," uvedl dopravce.
Naopak vlaky se vrátí do úseku Děčín hl.n. – Dolní Žleb. Přehled opatření v Ústeckém kraji.

Od soboty přistoupil k novým opatřením Pardubický kraj. Ten už před týdnem osekal provoz na úroveň odpovídající období mezi Vánocemi a Novým rokem. Teď na některých tratích, především o víkendu, dál prodlužuje intervaly – z hodinového na dvouhodinový, a dokonce z dvouhodinového na čtyřhodinový!

"Na trati 031 mezi Pardubicemi a Hradcem Králové nejedou spěšné vlaky vedené jednotkou RegioPanter. Na trati 016 ChrudimMoravanyHolice platí o víkendech zvláštní jízdní řád, který navazuje na prodloužení intervalu na hlavní trati 010 PardubiceČeská Třebová. Zcela zastaven je provoz mezi Moravskou Třebovou, Chornicemi a Dzbelem / Velkými Opatovicemi. Na řadě tratí jsou omezené další ranní a večerní spoje," vyjmenoval změny dopravce. Kompletní přehled pro Pardubický kraj zde.

Od pondělí také nevyjedou některé posilové vlaky z pražského hlavního nádraží u linky S9 v Praze a středních Čechách. Jde o vlaky, které začínají a končí v Říčanech (kromě večerního Os 9171). "Dva spoje budou zrušeny v celé trase z Prahy-Horních Počernic do Říčan (Os 9117 a 9135), vlak Os 9108 nepojede v úseku mezi stanicemi Praha hl.n. a Praha-Horní Počernice," napsaly ČD.

Na větších změnách se zatím Praha a Středočeský kraj nedohodly. A tak jedinou změnou je zatím zrušení víkendových nočních rozjezdů vlaků z pražského hlavního nádraží a s tím souvisejících návratů těchto vlaků do Prahy a zrušení výletních a rekreačních spojů.

V Jihomoravském kraji přistoupili ke změnám od soboty. Dočasně nevyjedou víkendové rekreační spoje a některé večerní vlaky o víkendu. Už od pondělí 23. března platí na všech regionálních linkách víkendový jízdní řád. Aktualizovaný přehled omezení najdete ZDE.

Na Vysočině přistoupili k omezením od soboty. Týká se hlavně pracovních dní. "Jsou zrušené některé regionální spoje v úsecích Havlíčkův BrodSvětlá nad SázavouLedeč nad Sázavou, Havlíčkův BrodJihlava nebo Havlíčkův BrodTelčDačice. O víkendu také nejedou spěšné vlaky mezi Jihlavou a Znojmem," vyjmenovaly změny ČD. Přehled omezení na Vysočině najdete zde. 

Moravskoslezský kraj omezil osobní vlaky od 26. března. Opatření platí zatím do 11. dubna. Vlaky jezdí podle nedělních jízdních řádů a nad rámec toho v pracovní dny jezdí i další spoje vyžívané pro cesty do a ze zaměstnání. Více zde. 

Ve Zlínském kraji platí omezení od 24. března. Zrušeny jsou spoje zejména na tratích OtrokoviceZlín střed – Vizovice a KroměřížHulínValašské MeziříčíRožnov pod Radhoštěm. "V některých případech došlo k časovým posunům nebo je v souvislosti se změnou oběhu vozidel nutné přestoupit v části trasy do jiné soupravy," upozornily dráhy. Přehled opatření ve Zlínském kraji.

Karlovarský kraj zatím jako jediný k žádným omezením nepřistoupil.

Ruší se i expresy a rychlíky

Provoz je postupně omezován už 10 dní. V sobotu k dosavadním omezením přibyla ta na lince R17 mezi Prahou a Českými Budějovicemi. Zrušen je poslední vlak z Prahy. Pak také vlaky s odjezdem z Prahy ve 12:41 a 22:01. Vlaky s odjezdy v 8:31, 10:31 a 16:31 budou jezdit jen v pracovní dny. Z Českých Budějovic nevyjedou vlaky s odjezdem v 9:08 a 19:08, ty v 7:08 a 13:08 pojedou jen v pracovní dny.

Na rychlíky R19 PrahaČeská TřebováBrno budou České dráhy ve vybraných časech nasazovat pouze třívozovou jednotku InterPanter. 

Nadále platí, že mezi Prahou a Ostravou nejezdí všechna Pendolina. Na lince Ex 1 PrahaOstravaNávsí / Opava jezdí expresy v dvouhodinovém intervalu. Zcela zrušeny v úseku mezi Prahou a Olomoucí jsou vlaky Ex 2 (Valašský expres PrahaOlomouc – Vsetím – Horní Lideč), a úplně zrušeny jsou Ex 3 Vindobona /Metropolitan / Hungaria (PrahaBrnoBřeclav). a Ex 5 Berliner (PrahaDěčín).

Západní Expresy Ex 6 jezdí jen mezi Plzní a Chebem, zrušeny jsou v úseku PrahaPlzeňDomažlice. Jižní Expresy (Ex 7) PrahaČeské Budějovice / Český Krumlov, jsou zrušeny zcela. Rychlíky R 15 Krušnohor jezdí jen z Ústí nad Labem do Chebu, nikoliv mezi Prahou a Ústím nad Labem. Rychlíky R 16 Berounka (PrahaPlzeňKlatovy) jezdí v dvouhodinovém intervalu ve špičkách zkráceném na hodinu.

Omezeny jsou některé spoje i na lince R 20 Labe (PrahaDěčín). Ve dvouhodinovém intervalu (až na některé vložené spoje ve špičkách) jezdí rychlíky R9 Vysočina (PrahaHavlíčkův BrodBrno). Zrušeny jsou přímé vlaky z Prahy do Jihlavy.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688