TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  27.03.2020 07:39:11

Karanténa i uzavřená oddělení. Přibývá nemocných zdravotníků: Nové město, Uherské Hradiště, Kolín, Benešov, Hradec Králové, nemocnice v Praze

Mezi rychle přibývajícími nakaženými koronavirem roste také počet infikovaných doktorů a sester. Kromě zasažených pracovníků musí ve většině případů preventivně do karantény každý, kdo s nimi přišel do styku. A to je pro nemocnice, které v současné situaci potřebují každou zdravou ruku, skutečně palčivý problém.

V České republice se koronavirus rychle šíří, počet pacientů každý den výrazně narůstá. Případů navíc přibývá také v řadách zdravotníků. Zdravotnická zařízení pak musejí řešit problémy s nedostatkem personálu, pacienty musí složitě přemísťovat do izolace. 

Zatím nejnovější případ hlásí nemocnice v Novém Městě na Moravě. Výsledky testů prokázaly virus již u druhého zdravotníka. Ten byl v kontaktu s dříve pozitivně testovanou zdravotní sestrou. Nemocný zdravotník je od úterý v přísné dvoutýdenní domácí karanténě, nevykazuje žádné příznaky onemocnění.

Nakažený pracuje na interní jednotce intenzivní péče, kde platí přísná hygienická opatření i za normálního provozu. V současné době je JIP uzavřena, byla provedena dezinfekce. Jsou zavedena přísná režimová opatření.

V pražské Nemocnici na Bulovce se novým typem koronaviru nakazil lékař a zdravotní sestra. Jednalo se o první případy nákazy mezi personálem této nemocnice. Lékař až do potvrzení nemoci pracoval na ortopedii, zdravotní sestra sloužila na neurologii.

"Jedná se o manželský pár ve středním věku, který je nyní v domácí izolaci. Lékař byl naposledy ve službě v pátek 20. března, sestra v úterý 17. března. Od soboty mají oba zdravotní potíže,“ řekla nemocnice k nakaženým.

Nemocnice následně uskutečnila kroky k zamezení dalšího šíření viru. Zdravotníci, kteří s manželským párem přišli do styku, musí 14 dní v práci nosit nejvýkonnější respirátor. Povinně si musí denně měřit teplou a případné problémy neprodleně ohlásit. Všichni také podstoupili testy na koronavirus.

V Thomayerově nemocnici v Praze se nebezpečné onemocnění minulý týden prokázalo celkem u pěti sester. Tři pracují na gerontologickém oddělení, kde je nakažených také 13 seniorů. "Nákaza tam byla personálem zavlečena pravděpodobně z vně nemocnice," prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zbylé dvě působily na plicní klinice. Zde ošetřovali pacienta přijatého s podezřením na zápal plic. Později se u něj prokázalo onemocnění Covid-19 a byl přeložen do Všeobecné fakultní nemocnice, protože potřeboval přístroj na mimotělní okysličování krve.

Pozitivní test na koronavirus měl i lékař, který o víkendu ordinoval v českokrumlovské nemocnici. Kromě něj musel do karantény i další lékař a sedm členů zdravotního personálu. V současné době se testují pacienti, kteří s doktorem přišli do styku.

"Jde o lékaře z jedné pražské kliniky. Máme s ním uzavřenou pracovní dohodu na služby a o víkendu u nás pracoval. V pondělí byl pozitivně testován na koronavirus,“ vyjádřil se k případu ředitel českokrumlovské nemocnice Jindřich Florián s tím, že doktor pracoval na gynekologicko-porodnickém oddělení. Pacienti, kteří s ním přišli do styku, už byli nebo v nejbližší době budou také testováni na přítomnost viru.

Koronavirem se nakazil také lékař Uherskohradišťské nemocnice. Neurologické oddělení se muselo uzavřít, karanténu musí dodržovat asi deset zdravotníků, kteří ale příznaky zatím nepociťují. "Z technických důvodů se s účinností od 26. března 2020 do odvolání uzavírá neurologická ambulance a neurologické oddělení," hlásí Uherskohradišťská nemocnice na svém webu a neodkladným případům doporučuje navštívit nemocnici ve Zlíně.

Podle hejtmana kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) byly pacientům z infikovaného oddělení provedeny testy, následně byli převezeni do jiných nemocnic. Jednalo se jen o malé oddělení, pacientů tak naštěstí není více než pět.

V Kolíně testy odhalily zákeřné onemocnění u lékařky gynekologicko-porodnického oddělení. Oddělení však funguje bez omezení, jeho činnost je zajištěna personálem, který do kontaktu s infikovanou lékařkou nepřišel.

Zdravotníci, kteří s lékařkou přišli do kontaktu, zatím nemají žádné příznaky, testováni byli s negativním výsledkem. Pacientky bude kontaktovat hygienická služba a bude jim udělena karanténa. "Postupujeme v souladu s metodickým opatřením ministra zdravotnictví. Zároveň jsme situaci neprodleně konzultovali s krajským epidemiologickým odborem, který ho schválil," řekl ředitel nemocnice Kolín Petr Chudomel.

V benešovské nemocnici byl v neděli k vyšetření přijat pacient, u kterého se ve středu potvrdil koronavirus. Část personálu proto musela do karantény. "Krajská hygienická stanice nařídila karanténu šesti zaměstnancům interní ambulance a jednomu sanitáři," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamounová.

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové bylo onemocnění objeveno u tří pacientů interní hematologické kliniky. Pacienti jsou nyní na infekční klinice a jejich stav je stabilizovaný, jedná se o starší lidi.

Zhruba 30 zaměstnanců oddělení hematologické kliniky muselo tak jít do karantény, průběžně budou testováni. Původ nákazy epidemiologové zjišťují. Klinika zůstala v provozu a zajišťuje péči o akutní případy, řekl mluvčí nemocnice.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688