TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  25.03.2020 23:26:32

Ekonomové: 200 miliard nestačí. Cestovní ruch se rok nevzpamatuje

Sněmovna v úterý večer schválila kabinetem navrhovaný schodek státního rozpočtu, ve středu už ho podepsal prezident Miloš Zeman. Deficit kvůli šíření koronaviru vzrostl na pětinásobek, jenže podle ekonomů zřejmě ani 200 miliard nebude stačit. Některé oblasti ekonomiky, jako třeba cestovní ruch, budou zasaženy minimálně rok.

Dlouhých 12 hodin v úterý poslanci jednali o opatřeních spojených s koronavirem. Nejdůležitější otázkou bylo, kde se vezmou peníze.

Odpuštění plateb živnostníkům, změny v ošetřovném, výdaje za zdravotnické pomůcky anebo třeba finanční pomoc firmám - to vše se na deficitu výrazně podepsalo. Stát počítá také s finanční rezervou ve výši téměř 60 miliard. Jenže podle ekonomů to nestačí.

"Lidé budou mít méně peněz z gastronomie a turismu, logicky tak budou méně utrácet i v dalších odvětvích. Krize tak bude mít dominový efekt a postupně se bude přelévat do celé ekonomiky," nastínil ekonom Štěpán Křeček situaci, která Česko čeká.

O přijatém schodku rozpočtu, ale i jeho dalších dopadech, mluvila ministryně financí Alena Schillerová v Televizních novinách. 

Pokud stát firmám dostatečně nepomůže, pro zaměstnance by to v budoucnu pravděpodobně znamenalo jediné - propouštění. "Jestliže by vláda chtěla pomoct obyčejným lidem, musela by zastavit exekuce, splátky, úvěry a půjčky. A to minimálně na šest měsíců," vysvětlil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Poškozenou ekonomiku v současné době zachraňujeme my všichni. "Vláda žádné peníze nemá, jediný s penězi je daňový poplatník. Odvádí daně a z nich jsou teď zachraňovány podniky," řekl ekonom Lukáš Kovanda, který se vyjádřil také k případnému propouštění nebo cenám za bydlení v dalších letech. 

Podle ekonomů připadá po odeznění pandemie v úvahu zvýšení DPH, daní z nemovitosti nebo daní z příjmů. Tomu by mohla zabránit novela zákona o České národní bance a vydání státních dluhopisů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688