Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  23.03.2020 16:20:10

Nezdar jednání v americkém Kongresu oslabuje korunu, zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB začne odprodávat své devizové rezervy

Česká koruna opět citelně oslabuje. Vůči euru během dnešního obchodování znehodnotila z úrovně kursu 27,25 až na 27,82. Od začátku letošního roku koruna vůči jednotné evropské měně ztratila 8,3 procenta, tedy více než polský zlotý nebo maďarský forint.

„Na spadnutí“ je při dalším oslabování české měny intervence České národní banky za silnější korunu. A to jak intervence slovní, tak zejména ta spočívající v odprodeji části devizových rezerv. Agentura Bloomberg dnes připomněla, že ČNB disponuje v poměru k hrubému domácímu produktu největším objemem devizových rezerv v rámci zemí střední a východní Evropy, a sice zhruba šedesátiprocentním. Jak agentura dále uvedla, jejich odprodej je ČNB připravena použít od určité úrovně kursu k utlumení dopadu likvidace rozsáhlejších pozic mezinárodních investorů. Ti se kvůli nadcházející recesi v podstatné části světa, dost možná recesi celosvětové, houfně zbavují rizikovějších aktiv, včetně právě české koruny.

Trh spekuluje, že úroveň kursu, kdy ČNB zahájí odprodej části rezerv, je zhruba 28 korun za euro. Této úrovně kurs přechodně dosáhl již v minulém týdnu, poté však česká měna zpevnila. Dnes se však opět povážlivě k hranici kursu 28,00 přibližuje.

Pod výprodejním tlakem se dnes koruna ocitá kvůli nezdaru jednání v americkém Kongresu, kde se zákonodárci zatím nebyli s to dohodnout na podobě balíku fiskálních opatření na podporu vedoucí světové ekonomiky. Demokraté zatím blokují snahu republikánů o prosazení právě takového balíku.

Americký fiskální balík by mohl poskytnout vzpruhu nejen americké ekonomice, ale i té globální. V takovém případě by podpořil i korunu, alespoň ve smyslu zastavení jejího propadu, takže ČNB by zřejmě ještě nemusela zahajovat odprodej devizových rezerv.

Trhy jsou nyní přesvědčeny, že bez masivní fiskální podpory vlád v čele s tou americkou se ekonomický propad nezastaví. Monetární opatření sama o sobě totiž nestačí. To je patrné i v těchto hodinách. Poté, co americká centrální banka oznámila druhou sadu masivních měnověpolitických opatření na podporu ekonomiku, včetně objemově i časově neomezeného kvantitativního uvolňování, akciové trhy pokračovaly v poklesu z minulého týdne.

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/








Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste