TNBiz (TN.cz)
Investice  |  22.03.2020 20:10:50

Británie musí přitvrdit. Boris Johnson má obavy, že v zemi selže zdravotnictví


Jak přísná omezení mohou pomoci zastavit nekontrolované šíření koronaviru, neví přesně nikdo. Pro evropské země je odstrašujícím případem Itálie, kde nemoci podlehlo již téměř pět tisíc lidí. Jak to vypadá například v Británii nám popsala Češka, která v zemi žije.

Vlády evropských zemí se snaží dělat to, co Itálie sama zameškala. Zavřené školy, omezený pohyb, povinné nošení roušek nebo uzavřené hranice jsou cestou, kterou se vydalo nejen Česko, ale i další evropské destinace.

To pomáhá šířící se nákazu držet v mezích a snižovat jak počty nakažených, tak počty těch, které nemoci podlehnou. S tisícovkou nakažených a zatím žádným zemřelým jsme ale v Evropě doslova raritou.

Po Itálii je nejhorší situace ve Španělsku, které hlásí přes 28 tisíc nakažených a přes 1700 mrtvých. Denně přibývají tisíce nakažených a stovky zemřelých. Přes pět set lidských životů má koronavirus na svědomí ve Francii, stovku překonala Velká Británie a Nizozemí, nebezpečně ji atakuje Německo.

Británie má již 5018 nakažených a 244 mrtvých, za poslední den jich přibylo 11. To jsou podle premiéra Spojeného království Borise Johnsona čísla velmi vážná, a navíc zrychlující se. Proto v neděli varoval, že nárůst případů koronaviru během následujících dvou týdnů může ochromit národní zdravotní službu země. Podle informací BBC má obavy, že ve vývoji epidemie jsou za stavem v Itálii o pouhé dva až tři týdny.

Johnson proto vyzval občany, aby neopouštěli své domovy a zejména aby nenavštěvovali své rodiče a starší příbuzné, aby je zbytečně nevystavili riziku nákazy. K těm nejohroženějším dokonce míří SMS zpráva nebo dopis s důrazným doporučením, aby nechodili po dobu 12 týdnů vůbec ven.

“Vyhlášenou karanténu jako takovou tu mají jen lidé nad sedmdesát let,” popsala Češka žijící v Británii. Zavřené jsou ale restaurace, bary nebo kina, to se dotýká veškeré populace.

Británie šla z počátku cestou mírných opatření a doporučení, nikoli striktních nařízení a zákazů. Zdá se ale, že to v boji s novou epidemií nestačí a je nutné přitvrdit. Premiér si uvědomuje, že vláda zavádí opatření nikdy předtím neviděná v čase míru ani ve válce, podle něj jsou ale nezbytná. “Je ale vidět, že lidé začali situaci brát vážně,” dodala Češka v rozhovoru pro tn.cz.

Johnson si nedělá falešné naděje, že za těchto 12 týdnů vše skončí, věří ale, že během tohoto období by se mohlo mnohé změnit, zejména rychlost, s jakou se virus šíří.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688