TNBiz (TN.cz)
Z regionů  |  22.03.2020 12:04:05

Záchranáři jen panikaří, myslela si Jermanová. Ti teď končí v karanténě

Většina občanů má zdravotníky, záchranáře, hasiče a policisty za hrdiny, kteří si v těchto dnech neváhají sáhnout na dno svých sil, aby zmírnili riziko šířící se epidemie koronaviru. Neuvěřitelně tak zaznívají slova středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové Pokorné, která jejich práci zlehčuje a znevažuje.

Od počátku týdne se středočeská hejtmanka na sociálních sítích chlubí, jak se kraji daří zajišťovat potřebné ochranné pomůcky pro zasahující záchranáře. To rozčílilo záchranářku Veroniku Brožovou, která Jermanové poslala otevřený dopis, ve kterém se ji snažila upozornit na skutečný stav věci. Popsala, že adekvátní vybavení nedostali, chrání se buď vlastnoručně ušitými rouškami nebo pomůckami, které se jim podařilo zajistit vlastní cestou.

Jermanová stížnost záchranářky smetla ze stolu jako neopodstatněnou. Vybavení sice prý není mnoho, protože stát v dodávkách selhává, že by ale neměli k dispozici nic, popřela. “Dle informací vedení záchranné služby jsou ochranné pomůcky zajištěny v dostatečném množství. Jejich zásoby jsou průběžně doplňovány,” popsala ještě ve středu na svém facebooku. Otevřený dopis komentovala jen jako zbytečnou paniku.

Středočeský kraj podle záchranářky v distribuci ochranných prostředků obrovsky selhává. Bohužel svým prohlášením nejenže nápravy nedosáhla, navíc ji ještě čekal postih. Ředitel záchranné služby Jiří Knor její chování označil za porušení pracovní kázně s pracovněprávními důsledky z toho vyplývajícími.

Jenže stačilo pár dní a na slova Veroniky Brožové došlo. Do kontaktu s člověkem, u kterého byla potvrzena nákaza koronavirem, se dostalo hned dvanáct středočeských záchranářů a skončili v nucené karanténě. V izolaci se ocitl i ředitel záchranky Jiří Knor. Provoz středočeské záchranné služby by karanténa třinácti lidí významněji zkomplikovat neměla, kraj se ale konečně rozhoupal k větší iniciativě v zajištění bezpečnosti nejen pro záchranáře.

V Česku jsou konečně dodávky roušek a repirátorů z Číny:

“Mám obrovskou radost, že se nám vlastními silami podařilo zajistit 20 tisíc respirátorů typu FFP2. Letadlo se zásilkou přiletí v průběhu noci a můj tým začne ihned připravovat předání do zdravotnických a sociálních zařízení,” sdílela Jermanová v pátek. Dalších přibližně 56 tisíc kusů respirátorů FFP2 obdrží kraj od vlády. Během pátku kraj objednal také další roušky pro sociální zařízení a dezinfekci pro řidiče hromadné dopravy. Všechny objednávky ale kraj realizoval až během pátku.

"V pátek se na mou žádost sešlo vedení Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje s paní Veronikou Brožovou. Vše jsme si vysvětlili,” napsala v sobotu Jermanová na svém profilu. Otevřený dopis se tak zřejmě nakonec neminul svým účinkem a rozhýbal vedení kraje k potřebné aktivitě.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

25.03. 15:28  Záchranáři jen panikaří ... (Hana Venderová)
24.03. 09:26  Zklamani (Dana Manaskova)
23.03. 09:07  Pryč s tím (Alex)

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688