TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  20.03.2020 21:43:10

Babiš se opřel do šéfa krizového štábu Prymuly: Říkám mu, aby lidi neděsil


Kvůli pandemii koronaviru se dnes premiér Andrej Babiš vypravil na zámeček do Lán za prezidentem Milošem Zemanem. Co společná schůzka přinesla?

Premiér promluvil exkluzivně pro Televizi Nova nejen o dojmech ze setkání s prezidentem, ale i o stavu, v jakém se Česko v boji s koronavirem nachází v těchto dnech. Situaci považuje za příznivou. Potrvé se vymezil i proti šéfovi Ústředního krizového štábu Romanu Prymulovi.

Co přinesla vaše schůzka s panem prezidentem. Má krizový štáb a vaše kroky plnou podporu Hradu?

Určitě ano. Pan prezident má velkou zásluhu na tom, že vlivem jeho vztahů s čínským prezidentem dostáváme přednostně potřebnou pomoc.

 

Podle profesora Prymuly je ve hře i zákaz vycházení? Současná opatření snad nefungují?

Já věřím, že jsou dostatečná. Naši lidé jsou odpovědní, solidární, musíme držet spolu. Opatření vlády dodržují. Doufám, že k zpřísnění nedojde a že si všichni uvědomují odpovědnost vůči vlastním rodinám i národu.

 

Když jsme u pana Prymuly. Dneska oznámil, že by se měly zakázat i slevové akce v obchodech...

To není dobrý nápad, já si to nemyslím. Slevy je třeba ponechat. Umožnili jsme důchodcům chodit do obchodů ráno, protože jsou obchody čerstvě vydezinfikované. Chceme právě je ochránit, abychom nedopadli jako v Itálii

 

Pan Prymula je všeobecně ve svých vyjádřeních hodně drsný, ze své pozice asi počítá vždy s tou horší variantou, je tahle radikálnost na místě?

Říkal jsem mu, aby lidi neděsil, protože není důvod. Zvládáme to v porovnání s jinými zeměmi velmi dobře. Jsem přesvědčený, že to zvládneme. Ale nezapomínejme, že jsme ve válce. Pokud tento víkend všichni zůstaneme doma, bude to nejlepší. Je to důležitý víkend pro nás všechny!

 

Opozice sice nezpochybňuje nutnost razantních kroků v boji s koronavirem, ale kritizuje vás za chaos, jaký to provází. Každý den nějaký nový zákaz, jednou mohou senioři do obchodu mezi 10 a 12, další den už je to jinak. Nemyslíte si, že má opozice trochu pravdu?

Není to chaos, my prostě reagujeme na podněty občanů. Nemůžeme předvídat veškeré životní sitace. Upravili jsme pravidla pro pendlery i nákupy pro seniory, protože go lidé chtěli jinak. Vláda jedná 24 hodin denně.

 

Kritiku sklidilo také vítání čínského letadla s respirátory, že to byla zbytečná exhibice až příliš velkého počtu lidí...

Nebyla to exhibice. Chtěli jsme ukázat, že ministr Hamáček byl pověřen leteckým mostem s Čínou. Zítra ráno má přiletět další. Pokud dorazí, jsme na čas zabezpečeni. V Číně dnes nakupuje celá planeta, my tam máme díky prezidentovi skvělé vztahy.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688