gtnews.cz (Grant Thornton)
Daně a účetnictví  |  18.03.2020 13:30:00

EET a DPH – postup v době pandemie koronaviru

Na nastalou krizovou situaci v souvislosti s novým typem koronaviru, zareagovalo i Ministerstvo financí České republiky a vydalo opatření (tzv. ´liberační balíček´), kterými chce zmírnit dopady plynoucí z včasného nesplnění povinností daňovými subjekty. V tomto článku se zaměříme na povinnosti na dani z přidané hodnoty a zrekapitulujeme možnosti úlev pro daňové subjekty. Stručně se budeme zabývat i elektronickou evidencí tržeb.

Daň z přidané hodnoty

Standardní povinnosti

Plátce daně má povinnost podat daňové přiznání, souhrnné hlášení a kontrolní hlášení do 25 dnů po uplynutí zdaňovacího období. Připadne-li tento den na víkend nebo svátek, lhůta končí nejbližším následujícím pracovním dnem. Ve stejném termínu je splatná daňová povinnost.

Pokud je plátce daně v prodlení s podáním daňového přiznání nebo souhrnného hlášení, které je delší než 5 pracovních dnů, správce daně mu vyměří pokutu za opožděné tvrzení daně.

Za prodlení s úhradou daňové povinnosti delší než 4 pracovní dny, vyměří správce daně úrok z prodlení.

Za pozdní podání kontrolního hlášení, resp. za jeho nepodání, může správce daně udělit pokutu ve výši od 1 000 až do 50 000 , v závislosti na konkrétních skutkových okolnostech. Zde prodlení nastává hned prvním dnem po uplynutí lhůty a neuplatní se žádná toleranční, tj. ani 5-ti denní lhůta.

Úlevy ve vazbě na pandemii koronaviru

Liberační balíček vlády, který byl tento týden zveřejněn ve Finančním zpravodaji, rozšířil situace, ve kterých lze požádat správce daně o prominutí příslušenství daně o aktuální mimořádnou situaci způsobenou koronavirem.

Plátce daně tak může požádat o prominutí úroku z prodlení a úroku z posečkané částky daně, pokud prokáže souvislost s touto mimořádnou situací (např. hospitalizace v nemocnici, karanténní opatření, pracovní neschopnost zpracovatele účetnictví apod.). Bude-li jeho žádosti (byť i jen částečně) vyhověno, správce daně automaticky promine i pokutu za opožděné tvrzení daně, na základě kterého byla tato daňová povinnost vyměřena (bylo-li podáno po lhůtě).

Správce daně dále bude promíjet pokutu za pozdní podání kontrolního hlášení ve výši 1 000 (tj. podání kontrolního hlášení po lhůtě, ale zároveň bez předchozí výzvy správce daně), pokud povinnost k jejich úhradě vznikne v období od 1. března do 31. července 2020. Plátce daně nebude muset prokazovat souvislost s koronavirem. O prominutí ostatních pokut týkajících se kontrolního hlášení (pokuty ve výši od 10 000 do 50 000 ), lze požádat pouze, pokud plátce daně prokáže souvislost s touto mimořádnou událostí.

Zároveň se promíjí správní poplatky za podání žádostí o prominutí úroku z prodlení a úroku z posečkané částky daně.

Elektronická evidence tržeb

Očekávaný náběh evidence tržeb na všechny činnosti (od 1. května 2020) již nelze zvrátit a odsunout. Správce daně však avizoval, že v prvních 3 měsících bude při kontrolní činnosti postupovat s tolerancí a plnit spíše poradní funkci. Z informace zveřejněné na webu Ministerstva financí lze usuzovat, že tento přístup se uplatní pouze u poplatníků, kterých se týkal náběh evidence tržeb od 1. května 2020 a byli dotčeni koronavirem.

Situaci budeme i nadále monitorovat. V případě jakýchkoliv dotazů k tomuto tématu jsme vám rádi k dispozici.

 

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na:http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688