Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
13.03.2020 19:01:46

Počasí: víkend chladný, v novém týdnu slunce a jaro


 

Počasí na houpačce pokračuje. Teplejší počasí se srážkami vystřídá chladný víkend. Teploty oproti předchozím dnům výrazně klesnou. Nedělní ráno bude velmi mrazivé, což není dobrá zpráva pro nížiny a jejich první rozkvetlé plodiny. Pocítíme také suchý vzduch. Obvykle způsobuje bolest hlavy, únavu a pálení v nose.

V novém týdnu přijde jaro, počasí bude i docela slunečné. Ke konci týdne ale modely laškují s vpádem dost studeného a hlavně suchého vzduchu. Vlhkost v ovzduší by mohla být opravdu rekordně nízká, což není dobrá zpráva pro respirační choroby i jinou zdravotní kondici.

Počasí jednotlivých dnů

V sobotu bude na obloze patrný denní chod oblačnosti. Ráno to znamená skoro jasno, během dne oblačno, ojediněle přeháňky, od 400 m n. m. sněhové. Večer bude oblačnosti ubývat. Teploty 5 až 9 °C.

V neděli bude skoro jasno. Večer na západě až polojasno. Teploty 6 až 10 °C, na západě až 12 °C. V neděli ráno pozor na mrazivá minima.

V pondělí bude skoro jasno, polojasno, od západu během dne až oblačno. Večer na severu ojediněle přeháňky. Teploty 9 až 13 °C, na západě až 15 °C.

V úterý bude oblačno až polojasno, jen ojediněle přeháňky. Teploty 11 až 15 °C.

V dalších dnech nadále spíše malá oblačnost, polojasno, teploty zpočátku 11 až 15 °C, postupně je očekáváno ochlazení a více srážek od severu.

Počasí 14.3.2020

Do popředí začne vystupovat sucho

Určitě se vám zdálo, že prší dost v posledních měsících. Byla to pravda hlavně na horách a vrchovinách. Za nimi ale vznikaly srážkové stíny a je dost míst, kde jsou srážky v roce 2020 prozatím znovu pod průměrem. Jelikož na konci zimy neleží vůbec žádný sníh pod 1 000 m n. m., tak zásoby vody jsou malé. Na modelech se začíná rýsovat suché jarní počasí. Voda tak bude stačit na zazelenání trávy a stromů, pak ale zřejmě začne další rok sucha.

Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty