Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.03.2020 14:00:51

Franklin Templeton: Výkyvy na trhu s ropou. Kde mají zdroj?

Aktuální poptávkové a nabídkové šoky na trhu s ropou nemají v zásadě obdoby a vedou k cenám, které jsou neekonomické pro téměř všechny tržní účastníky, říká analytik a správce portfolia Fred Fromm ze společnosti Franklin Equity Group. Jakým firmám věří?

Rusko se na pátečním setkání rozšířené skupiny OPEC+ vzepřelo nabídkovým škrtům, které měly kompenzovat slabší poptávku v důsledku šíření choroby COVID-19. Saúdská Arábie v reakci na to o víkendu srazila vývozní ceny a v podstatě na světových trzích s ropou rozpoutala cenovou válku. Cílem může být přinutit Rusko, aby se vrátilo k jednacímu stolu a na škrty v dodávkách nakonec kývlo.

Fromm se domnívá, že kombinace poptávkového šoku (z šíření koronaviru) a nabídkového šoku (ze snížení cen) je v podstatě bezpříkladná a neodpovídá jí nic za posledních 30 let.

Vyhlídky

Ceny ropy, které v současnosti panují, jsou neekonomické pro téměř všechny účastníky trhů, říká také Fromm. Zatímco producenti s vyššími náklady, jako jsou třeba těžaři z amerických břidlic, nedokážou na těchto úrovních generovat zisky, i levnější producenti jako Rusko budou podle něj za těchto cenových podmínek pravděpodobně narážet na překážky. Saúdská Arábie sice má velmi nízké výrobní náklady, má ale také jisté domácí výdajové potřeby, kvůli kterým je patrně zapotřebí, aby se ceny dlouhodobě pohybovaly na vyšších úrovních.

I tak je podle experta možné se domnívat, že i nadále existuje prostor k tomu, aby se ceny držely níže v krátkodobém horizontu nebo dokonce do roku 2020. \cemy ropy poměrně často pod- nebo přestřelují cenové hladiny naznačené tržními fundamenty a může nějaký čas trvat, než usadí zpět na normalizovaných úrovních.

Z dlouhodobějšího pohledu mají trhy s ropou sklon k autokorekci: nízké ceny vedou k omezení nabídky, což umožňuje rovnováhu na trhu. Fromm a jeho kolegové se proto domnívají, že při současných úrovních budou při současných cenách pravděpodobně pozorovat zásadní destrukci na straně nabídky, protože firmy, především menší těžaři a společnosti s horšími rozvahami, svoji těžební aktivitu buď zastaví, nebo pozdrží. Zatímco dlouhodoběji by to pro trhy mohlo být prospěšné, krátkodobě to bude bolstivý proces, který zasáhne řadu odvětví uvnitř i vně energetického sektoru.

Fromm kromě toho říká, že má nadále důvěru v kvalitnější producenty a integrované ropné firmy. Těm se období nižších cen, podobnému situaci z konce roku 2015 a počátku roku 2016, asi podaří přečkat a pravděpodobně také dokážou připravit svůj byznys na následné nezbytné zotavení ne trzích. Tento proces nicméně nějaký čas zabere, neboť trhy zpracovávají dopady četných faktorů, které tlačí ceny dolů, domnívá se také Fromm z Franklin Templeton.

Zdroj: Franklin Templeton

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:41  Ranní shrnutí (25.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
Čt   0:02  24. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688