OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.06.2020 13:30:00

David Poes: Pojistný trh je výrazně ovlivněn novými legislativními požadavky

Jaký byl průběh uplynulého roku optikou pojistného trhu a jaké budou klíčové momenty roku 2020? V dnešním zamyšlení představí své postřehy David Poes, Chief Life and Investment Officer ve společnosti YOUPLUS.

Stabilita odvětví na jednu stranu, ale i změny provázely pojistný trh v České republice v roce 2019. Několik pojišťoven, které dlouhodobě působily na českém trhu, se z něj postupně stahují. To nevidím jako negativní signál ohledně budoucího vývoje pojistného trhu v České republice. Podle mého jde spíše o důsledek globální strategie jejich mateřských společností.

To, že pojistný trh v České republice má stále zajímavý potenciál, potvrzuje i příchod dvou nových subjektů na poli životního pojištění. Vedle pojišťovny YOUPLUS, kde mám tu čest působit, jde o pojišťovnu Simplea ze skupiny Partners. Oba tito noví hráči se chtějí profilovat primárně jednoduchostí, orientací na zákazníka a využitím moderních technologií, což jsou dle mého trendy, které budou určovat vývoj pojistného trhu v roce 2020 a v dalších letech.

Celý pojistný trh je v posledních letech výrazně ovlivněn také novými legislativními požadavky. Kromě těch evropských, jako jsou IDD,  GDPR atd., šlo v roce 2019 i o lokální změnu zdanění rezerv, která necitlivě zasáhla segment životního pojištění v České republice. Adaptace na nové legislativní podmínky stojí pojišťovny hodně zdrojů. To společně s výrazným konkurenčním bojem primárně v cenové oblasti přináší nižší profitabilitu a tlačí pojišťovny ke zvyšování efektivity fungovaní. Tady je pozice jednotlivých hráčů odlišná. Ti velcí mají výhodu ve velikosti svých kmenů, a díky tomu jednodušší „amortizaci“ fixních nákladů, menší pojišťovny jsou typicky více flexibilní, nezatížené minulostí starých IT systémů a procesů.

Faktorů, které budou ovlivňovat sektor pojišťovnictví v roce 2020, je více, většina z nich se těžko predikuje.  Obecně lze říci, že zatím „teplá zima“ by se mohla pozitivně odrazit v segmentu pojištění motorových vozidel. Pokračující sucho může naopak přinést více škod v oblasti zemědělského pojištění a zároveň nepřímo v důsledku více požárů také v majetkovém pojištění.

Z pohledu dlouhodobých trendů je důležité, aby pojišťovny reagovaly na vývoj ve společnosti a byly součástí těchto změn. Kromě již zmíněné digitalizace a jednoduchosti zůstane klíčovým faktorem rychlost, kvalita servisu a osobní přístup. Ten je z mnoha důvodů nenahraditelný, proto hlavně v oblasti životního pojištění bude nadále klíčové kvalitní finanční poradenství zohledňující individuální potřeby každého klienta a jeho blízkých.

David Poes
Chief Life and Investment Officer
YOPUPLUS

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688