amsp.cz (AMSP)
Dotace  |  07.03.2020 14:08:35

Náhrada nemocenské v důsledku koronaviru COVID-19 a karantény státem? AMSP ČR jedná intenzivně s MPO o možných kompenzacích pro podnikatele

Praha, 7. března 2020. Preventivní karanténa, která od dnešní půlnoci dopadá na všechny občany vracející se z Itálie, postihne dle odhadů vlády zhruba 16.500 osob. Z hlediska pracovního práva má zaměstnanec v nucené karanténě nárok na nemocenskou, tj. příjem 

ve výši 60 % průměrného výdělku. Tuto nemocenskou hradí s ohledem na délku karantény zcela zaměstnavatelé. Výrazně závažnější je pak situace pro živnostníky, kteří po dobu karantény zřejmě nedostanou nic a tento výpadek pro ně může být kritický. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) proto jedná intenzivně o potřebných opatřeních k dopadům na podnikatelskou sféru.

AMSP ČR v souvislosti s šířením infekce COVID-19 již minulý týden vyzvala premiéra a příslušné resorty k vyjádření, jakým způsobem budou podnikatelům pomáhat kompenzovat vzniklé škody. Nehovoříme zde o škodách v důsledku ekonomického poklesu, který infekce s sebou logicky přináší, ale o škodách vzniklých v přímé souvislosti se zásahy státu činěnými ve prospěch zdraví občanů. Tyto zásahy pak nejsou pouze přímé, ale z převážné většiny preventivní.

„Nežádáme kompenzaci ztrát zisku, ale chceme kompenzaci a úlevu v mimořádných nezaviněných nákladech spojených s naprosto mimořádnou situací tak, aby to podnikatelé přežili a mohli pak hned zase v podnikání, vytvářením hodnot, poskytováním práce zaměstnancům a placením daní státu pokračovat,“ vysvětluje Eva Svobodová, členka představenstva a generální ředitelka AMSP ČR.

Podle propočtů AMSP ČR zastavení výroby na měsíc znamená propad v ročním obratu o 10 % a v zisku
o 15-20 %
. Záleží na tom, jak velké má (může mít) firma skladové zásoby. To vše bude mít dopad na výběr daní a celkovou ekonomiku státu.

 

 

 

AMSP ČR vede od včerejšího dne intenzivní jednání s resortem průmyslu a obchodu ohledně pomoci státu v důsledku dopadů jeho krizových opatření proti šíření infekce COVID-19 a prosazuje zejména následující:

· kompenzace mezd a odvodů prvních 14 dnů (i pro OSVČ);

· možnost bezúročného provozního úvěru s odkladem splátek a s možností prolongace a případného navýšení, pokud bude karanténa či provoz v důsledku infekce COVID-19 podstatně omezen - jde zejména o pokrytí splátek úvěru, které firmy budou mít problém splácet komerčním bankám, když nebudou vyrábět – čili tlak státu na banky a jejich risk management ke vstřícnějšímu postoji směrem k firmám;

· vyjednávání odkladu plateb za energie, plyn apod. s velkými korporacemi;

·  odklad plateb DPH.

Stát profitoval z dobrých výsledků firem v minulých letech, tedy předpokládáme, že jako řádný hospodář má rezervy na horší časy. Ty nyní přijdou. Firmy část rezerv vydaly na raketový růst mezd, proto obecně polštář moc velký nemají. Věříme, že se nám podaří vyjednat pro podnikatele a zejména živnostníky dobré podmínky na podporu od státu. Přislíbená kompenzace státu organizátorům světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě za ztráty vzniklé zákazem účastni diváků nám dává velmi velkou naději, že kompenzace škod v důsledku zásahů státu budou poskytnuty i jiným podnikatelům. Nedovedeme si představit, že by zde stát používal dvojí metr,“ dodal Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva AMSP ČR a předseda Legislativní rady MSP.

Karel Dobeš, předseda představenstva AMSP ČR na závěr doplňuje: AMSP ČR apeluje na všechny, aby
si uvědomili, že situace bude vážná a nepoužívali vzniklou situaci k politickému boji. Paušální kritika je jednoduchá a měli bychom ocenit práci těch, kteří s velkým nasazením mají odpovědnost trefit závažná rozhodnutí.“

 

 

Tisková zpráva AMSP ČR, 7. 3. 2020

AMSP ČR sdružuje od roku 2001 na otevřené, nepolitické platformě malé a střední podniky, živnostníky i spolky. Je hlavním reprezentantem nejširšího podnikatelského segmentu v ČR, vedle legislativy, exportu, inovací, vzdělávání a financování MSP se zaměřuje na rodinné firmy, řemeslníky, začínající podnikatele, lokální producenty a pěstitele, malé obchodní a gastro provozovny, podnikatele 55+, ženy v podnikání a podnikatele na venkově. www.amsp.cz .

Konec TZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688