Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  04.03.2020 17:07:05

Hlavním tématem setkání V4 byla aktuální situace v souvislosti s výskytem a šířením koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19 v Evropě.

V prostorách Úřadu vlády se ve středu 4. března 2020 uskutečnil mimořádný summit předsedů vlád zemí Visegrádské čtyřky. Mezi hlavní témata jednání patřila aktuální situace v Evropě související se šířením koronaviru a migrace.

Setkání předsedů vlád České republiky Andreje Babiše, Polska Mateusze Morawieckého, Maďarska Viktora Orbána a Slovenska Petera Pellegriniho uspořádala České republika v rámci svého předsednictví ve skupině V4.

Hlavním tématem setkání byla aktuální situace v souvislosti s výskytem a šířením koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19 v Evropě. Domluvili se na velmi úzké spolupráci v rámci V4 spočívající nejen ve výměně informací, ale také eventuální výpomoci se zajištěním zdravotnických prostředků či intenzivní koordinaci postupu v případě, že by nastala mimořádná situace. Premiéři dále informovali o tom, že se neprodleně setkají a situaci související s výskytem a šířením koronaviru projednají také ministři zdravotnictví V4.

„Konstatovali jsme, že není žádný důvod k panice, ale že musíme být obezřetní a šíření nákazy maximálně omezit. Určitě uděláme všechno pro to, abychom omezili riziko,“ řekl premiér Babiš na tiskové konferenci.

Dalším tématem jednání byla migrace s ohledem na výrazné navýšení pokusů o nelegální překročení hranic do EU, ke kterému dochází zejména na řecko-turecké hranici. Předsedové vlád jednotně podpořili úsilí řecké vlády ochránit hranice s Tureckem proti nelegální migraci a vyjádřili ochotu poskytnout Řecku maximální asistenci.

„Situace na vnějších hranicích EU je skutečně vážná a nesmíme ji podcenit a uděláme všechno pro to, aby se neopakovala situace z roku 2015. Řecko je akční, že zastavilo tuhle ilegální migraci a my samozřejmě oceňujeme jeho úsilí při ochraně vnější hranice. Jsme připraveni pomáhat, vyslat naši pomoc, na tom se shodujeme,“ řekl premiér Babiš.

Dále premiéři mluvili o hlavních tématech příštího zasedání Evropské rady, které se uskuteční 26. a 27. března v Bruselu, především o situaci v Turecku a řešení migrační krize, a o víceletém finančním rámci EU.

„Ohledně víceletého finančního rámce jsme konstatovali a oceňujeme, že vznikla, nebo transformovala se skupina Přátel Koheze na skupinu Ambiciózní Evropy, což je 17 členských států, které mají jasné představy, jakým způsobem ten víceletý finanční rámec na roky 2021 až 2027 řešit,“ doplnil premiér k evropským tématům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688