TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  28.02.2020 09:38:00

Koronavirus a automobilový průmysl: Důsledky karantén a paniky tvrdě dopadají na prodej aut

Nákaza se dál šíří, počet obětí stoupá. Koronavirus výrazně ovlivňuje i automobilový průmysl. A následky tvrdě dopadají na výrobu i prodeje po celém světě.

Příští týden začíná ve švýcarské Ženevě světoznámý mezinárodní autosalon. Jenomže koronavirus do země dorazil dřív než zástupci automobilek. Výrobci tak kvůli obavám z šíření nákazy výrazně omezují počet lidí, které na obří akci vyšlou.

Pořadatelé trvají na tom, že autosalon proběhne, ale například Toyota už oznámila, že do Ženevy pošle jen ty nejdůležitější lidi, ostatní zástupci zůstanou doma, píše Autoblog.com. 

Už ve středu se z autosalonu kvůli cestovním omezením vyhlášeným italskými úřady odhlásilo vedení automobilky Ferrari či výrobce brzd Brembo. Účast v souvislosti s koronavirem odřekla i šanghajská společnost Aiways vyrábějící elektromobily - není schopná z Číny dovézt své elektrické kupé U6ion. 

Paralyzovaný průmysl

Koronavirus ale ovlivňuje celý automobilový průmysl. V Číně museli na čas pozavírat řadu továren a prodej aut tam už v první půlce února poklesl o 92 %. Odložen byl také každoroční největší autosalon v zemi, který byl původně naplánovaný na konec dubna.

Čína je největším automobilovým trhem na světě a právě Wu-chan, odkud se virus začal šířit patří mezi “motorová města”, své sídlo tam má řada automobilek včetně General Motors, Hondy, Nissanu, Peugeotu či Renaultu. Vloni se v provincii, jejíž metropolí je právě Wu-chan vyrobilo přes 2,2 milionu aut, což představuje zhruba 10 % celkové výroby v Číně. 

Automobilky ale omezily výrobu i v dalších čínských závodech. Čínská asociace výrobců automobilů nedávno předpověděla 10% pokles prodeje v první polovině roku a 5% pokles za celý letošní rok. 

Prodej aut přes internet

Někteří výrobci a prodejci aut se snaží pokles alespoň zčásti zpomalit online cestou. Poté, co klesl počet zákazníků v tradičních salonech, posilují prodej po internetu. Osobní prohlídku vozů nahrazují živé přenosy na internetu a prohlídky prostřednictvím virtuální reality.

Online prodej se snaží v Číně výrazně posílit a propagovat například Tesla, BMW, Mercedes-Benz, či čínský gigant Geely. Ten podle BBC dokonce nabízí zákazníkům “plně bezkontaktní služby” s tím, že jim auto přiveze na zkušební jízdu až před dům, aby nemuseli nikam cestovat a riskovat, že se někde nakazí. 

Ohrožené automobilky

Dopady šířící se nákazy pociťují pochopitelně výrobci aut po celém světě. Na akciových trzích zaznamenaly kvůli očekávanému poklesu prodejů výrazné ztráty téměř všechny světové automobilky. 

Kvůli omezené výrobě v Číně se také zpožďují nebo ruší mnoho dodávek zásadních dílů pro výrobu aut v dalších zemích. Například Hyundai a Kia nedávno zastavily několik montážních linek v Koreji a Nissan oznámil, že pozastaví svou automobilovou výrobu v Japonsku. Koncern General Motors uvedl, že výpadky výroby by mohly ovlivnit závody v Michiganu a Texasu, Jaguar Land Rover varoval, že virus může způsobit problémy v montážních závodech v Británii a vedení konsorcia Fiat Chrysler vzkázalo, že produkce v jednom z evropských závodů může být pozastavena. 

Čínské společnosti se snaží paralyzovanou produkci obnovit, co nejrychleji to jde. I tak ale budou ztráty kvůli koronaviru obrovské - podle ekonomů bude automobilový průmysl letos jedním z nejvíce zasažených odvětví. 

Velké ztráty podle expertů čekají například Nissan, který v Číně každoročně zaznamenává obří tržby, Volkswagen, který v zemi realizuje 40 % celosvětových prodejů, či Hyundai, která spoléhá na obrovský dodavatelský řetězec v Číně.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688