plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  24.02.2020 00:00:00

Plzeň bude i letos městem festivalů a slavností

Plzeň bude i letos městem festivalů a slavností

V letošním roce město Plzeň opět podpoří řadu festivalů, slavností, zábavních či sportovních akcí. Největšími z nich budou šestidenní Slavnosti svobody, které připomenou 75 let od ukončení druhé světové války a osvobození Plzně americkou armádou. Budou mimořádné svým rozsahem, množstvím vojenské historické i současné techniky i účastí válečných veteránů. Město bude také po celý rok patřit již tradičním hudebním, filmovým a divadelním festivalům, jako jsou Smetanovské dny, Mezinárodní folklorní festival CIOFF, Festival Finále, filmové festivaly pro děti a mládež Juniorfest a Animánie, divadelní přehlídka Skupova Plzeň, open air festival Divadelní léto a další. Ani letos nebude chybět festival světla BLIK BLIK, tradiční Historický víkend či sportovní akce pro celé rodiny Sportmanie Plzeň.

Slavnosti svobody (ilustrační foto)

„Město Plzeň podporuje kulturní, zábavní i sportovní akce s cílem dopřát obyvatelům města i jeho návštěvníkům pestré a smysluplné trávení volného času. Zcela ojedinělým projektem jsou jistě Slavnosti svobody, ale i řada jiných kulturních akcí má vysokou úroveň, která snese mezinárodní srovnání – například festival Smetanovské dny, Skupova Plzeň či Noc s operou a další,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

„Jednou z nejbližších akcí, na kterou se osobně velmi těším, je určitě festival BLIK BLIK. Jeho centrem se letos stane Lobezský park. Návštěvníci se mohou těšit na výjimečnou instalaci japonského umělce Yasuhira Chida. Jde o hustou síť tenkých nití natažených mezi stromy, která se tvoří zhruba deset dní. Síť pak nese světlo a vytváří dojem hvězdného roje,“ řekl plzeňský primátor Martin Baxa.

Přehled akcí:

Smetanovské dny

Festivalový rok zahájí letos 27. února Smetanovské dny Plzeň, které slaví 40. výročí od svého vzniku. Potrvají až do 26. března a milovníci vážné hudby se mohou těšit nejen na zajímavý hudební program, ale také na bohatý doprovodný program od výstav po přednášky. Festival, který je členem Asociace hudebních festivalů České republiky, pořádá Plzeňská filharmonie.

Jeden svět

Organizace Člověk v tísni stojí za další tradiční akcí, která se koná od 23. do 28. března v Moving Station a dalších prostorech. Je jí festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, letos na téma Až naprší a uschne. Vysychající řeky, vyprahlá pole, prázdné studny. Projevy klimatické krize nejen ve filmu jsou aktuálními tématy festivalu. Po projekcích filmů následují debaty s hosty z řad filmařů, filmových protagonistů, lidskoprávních aktivistů či českých odborníků.

Blik Blik (ilustrační foto)

Festival světla BLIK BLIK

Šestý ročník festivalu světla a umění BLIK BLIK se tentokrát přesune z centra Plzně a nechá poprvé kompletně vyniknout městskou zeleň. V pátek a sobotu 27. a 28. března vždy od 19 hodin do půlnoci rozsvítí na 13 instalací od tuzemských i zahraničních umělců a uměleckých projektů Lobezský park a jeho okolí.

Filmový festival Finále Plzeň

Od 16. do 22. dubna se Plzeň stane dějištěm 33. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň, jenž přinese novinky ze současné české filmové, televizní i internetové tvorby. Nejlepší audiovizuální počiny ocení Zlatým ledňáčkem mezinárodní a studentské poroty. Nebude chybět bohatý doprovodný program vhodný pro celou rodinu ani setkání s filmovými tvůrci a herci. Moderátory celého festivalu budou stejně jako loni herci Jan Cina a Petr Vančura. V Měšťanské besedě, v ulicích a na dalších místech budou moci Plzeňané i návštěvníci potkávat české i zahraniční filmové hvězdy a tvůrce.

Slavnosti svobody

Letošní Slavnosti svobody budou u příležitosti 75. výročí od ukončení druhé světové války a osvobození města americkou armádou výjimečně šestidenní, uskuteční se od 1. do 6. května. Letos bude město slavnosti, jež opět nabídnou jedinečnou atmosféru, organizovat již potřicáté. Poprvé se letos do hlavního programu zapojí letiště Líně, kde se odehraje unikátní ukázka historické bitvy Země & vzduch. Program slibuje tradiční průjezd vojenských historických vozidel, kde se na zhruba tři kilometry dlouhé trase centrem Plzně předvede více než 300 unikátních kousků vojenské techniky včetně té soudobé, kterou disponuje česká a americká armáda. Kluby vojenské historie se už nyní připravují na život v dobových vojenských táborech, které rozloží v centru města, a kulturní program zahájí The BBC Big Band, symfonický orchestr, jenž patří k tomu nejcennějšímu na britské hudební scéně od svého založení v roce 1930.

Historický víkend

Začátek měsíce června bude patřit Historickému víkendu. Akci ve dnech 5. až 7. června organizuje Nadace 700 let města Plzně a umožní návštěvníkům cestovat zpět v čase prostřednictvím tradičního jarmarku či mnoha divadelních a hudebních vystoupení.

Plzeňský festival stepu

Na své si přijdou i milovníci tanečního umění, od 7. do 10. května se rozezní podpatky tanečníků v rámci mezinárodního Plzeňského festivalu stepu, který přinese to nejlepší, co nabízí současný step. V sobotu 9. května dopoledne zaplní pódium U Branky desítky velkých i malých stepařů, večer bude patřit světové špičce. Ve velkém sále Měšťanské besedy se předvedou ti nejlepší z plzeňského studia stepu, své umění přijedou předvést také stepaři z Hradce Králové, Brna, Prahy i ze zahraničí.

Mezinárodní folklorní festival CIOFF

Účastníci 24. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF z České republiky i ze zahraničí opanují scénu U Branky a další lokality od 10. do 14. června. Festival je od roku 1997 místem setkávání milovníků folkloru a lidového umění, kterého se každým rokem účastní kolem dvacítky dospělých i dětských folklorních souborů z celé České republiky a zahraničí.

Skupova Plzeň

Ve stejném termínu od 10. do 14. června se uskuteční již 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň 2020. Jde o nejstarší profesionální divadelní festival v České republice. Hlavní program je doplněn reprezentativním vzorkem zahraniční produkce, tradičně zde dostává prostor nastupující loutkářská generace z vysokých divadelních škol. Soutěžní inscenace posuzuje domácí či mezinárodní odborná porota, která uděluje individuální ceny.

Noc s operou

Závěr června, konkrétně 26. červen, potěší všechny příznivce opery. Pod širým nebem se v Amfiteátru na Lochotíně uskuteční 6. ročník akce nazvané Noc s operou. Tentokrát Divadlo Josefa Kajetána Tyla připravilo slavnou operu Giuseppe Verdiho Macbeth v režii Tomáše Ondřeje Pilaře a s hudebním nastudováním Jiřího Štrunce.

Divadelní léto

Fanoušky divadla potěší open air festival Divadelní léto, který začíná 27. června a potrvá až do 23. července. Již třináctý ročník festivalu organizovaného spolkem PaNaMo, se odehraje v prostorách U Ježíška a vezme diváky do Hollywoodu s premiérou komedie Shakespeare v Hollywoodu v režii Radovana Lipuse.

Sportmanie Plzeň

Sportovní akce pro celé rodiny se uskuteční ve dnech 15. až 23. srpna. Sportovní kluby města Plzně a Plzeňského kraje umožní podobně jako v předcházejících letech dětem, mládeži idospělým vyzkoušet si na spoustě stanovišť různé druhy sportů, účastnit se besed se známými sportovci a vyslechnout si přednášky o zdravém životním stylu. Program bude letos ve spolupráci s Českým olympijským výborem zaměřený i na Olympijské hry Tokio 2020 s možností potkat jejich účastníky.

Letní hudební festival v ulicích města

Centrum Plzně ovládne v letních měsících hudební festival, jehož hlavní blok se odehraje od 21. do 29. srpna.

Pilsen busking fest

Začátek měsíce září bude patřit pouličnímu umění. V centru města zahrají buskeři a umělci na různých místech v rámci festivalu Pilsen busking fest 2020.

Mezinárodní festival DIVADLO

Zahraniční i české divadelní scény se představí v Plzni od 9. do 17. září na 28. ročníku Mezinárodního festivalu DIVADLO.

JUNIORFEST

Od 6. do 12. listopadu se bude konat Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež JUNIORFEST. Jeho již 13. ročník se uskuteční v několika městech – v Plzni, Dobřanech, Domažlicích, Přešticích a Horšovském Týně.

Animánie

Listopad bude patřit i animované tvorbě – 15. ročníku Mezinárodního festivalu animovaného filmu Animánie, který se bude konat v prostorách Moving Station.

Během roku se bude konat  řada dalších akcí, které rovněž podporuje statutární město Plzeň. Podrobné informace vybraných akcí naleznou zájemci v průběhu roku na https://akce.plzen.eu. Změna termínu vyhrazena.

Text: Marie Fialová


Zveřejněno: 24. 2. 2020, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688