Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.02.2020 10:30:41

Na pražské burze se v týdnu trhly akcie STOCK, brzdou však hlavně domácí banky


Pražská burza se v úvodu uplynulého týdne nasměrovala na jih. Index PX se tak ocital zpět v blízkosti hranice 1 100 bodů. I přes pokusy minimalizace ztrát, nakonec u zmiňované hranice týden zakončil a odepsal tak v souhrnu 0,7 %. Domácí trh tedy nedokázal využít optimismu na hlavních zahraničních trzích, když například akcie na Wall Street či v sousedním Německu dosahovaly nových historických maxim.

Hlavní brzdou se staly především akcie KB, které prolomily zpět výraznou technickou hranici (cca 808 ) a o směrování pak jakoby bylo rozhodnuto. U některých investorů v týdnu přeci jen převážily dříve zveřejněné slabší než očekávané výsledky byznysu nad oznámenou naopak vyšší 58 dividendou. Díky poklesu ceny tak titul již indikuje u něj v posledních letech nadprůměrný dividendový výnos 7,3 %.

Se zhruba poloviční intenzitou ztratil v týdnu i druhý domácí bankovní titul MONETA. V porovnání svou vahou však ještě o něco větší brzdou byly akcie ČEZ, které ve středu dokonce zakončily na novém téměř 2letém minimu 493 . Ceny elektřiny přitom v týdnu mířily z předchozích mnohaměsíčních minim solidně na sever. Například domácí kontrakt pro rok 2021 se dostal k 46 EUR/MWh, pro rok 2022 dokonce zpět k 49 EUR/MWh.

Druhým nejztrátovějším titulem týden se však nakonec staly akcie O2, které zakončily týden nejníže v tomto roce. V některé dny si titul udržel nadprůměrnou likviditu. Nicméně sama firma se stále k odkupu vlastních akcií nevrátila. Investoři tak začínají mít obavy, zda loni jen 6 týdnů v řadě probíhající odkup v závěru roku, nebyl pouze jednorázovým „výstřelkem“ managementu.

Zmínit lze nová historická minima akcií KOFOLA, které tak navýšily letošní ztráty na téměř 6,5 %. Akcie pojišťovny VIG, jakoby nevěděly jak reagovat na důsledky vichřice Sabina či nekoupení regionálních aktivit skupiny AXA. I přes pokusy o růst nakonec zakončily níže, když navíc oproti domovské Vídni negativně působilo v Praze další posilování korunyEUR.

Zmiňovaný měnový vliv nepatrně brzdil jinak dále se navyšující zisky druhého rakouského titulu ERSTE, který pokračoval po v minulém reportu zmiňovaném proražení technické hranice dále na sever. Stal se tak hlavní brzdou poklesu pražské burzy, přestože násobně větší zisky si v týdnu připsaly akcie STOCK. Ty však mají v indexu PX v porovnání téměř „zanedbatelnou“ váhu 2,2 %. Těm naopak navíc tentokrát pomáhalo oslabování korunylibře, která se po nádechu z úvodu měsíce nasměrovala zpět k úrovni 30 Kč/GBP. Nutno dodat, že akcie likérky se oproti domovskému Londýnu každopádně v Praze obchodují stále se zhruba korunovou prémií.

Pomineme-li neindexové akcie TMR, zisk si v týdnu dokázaly připsat již jen akcie PHILIP MORRIS. Vidina dividendy je drží v blízkosti letošních maxim a tedy současně v blízkosti horní hranice kanálu, který jsme zmiňovali po proražení předchozích rezistencí již v reportu v prosinci. Jaký zisk firma loni vyprodukovala a jaká bude v návaznosti navrhnuta letošní dividenda, firma nicméně oznámí až za více než měsíc 24. března.

Tabákový titul je každopádně na pražské burze jedním z mála, který letos akcionářům přináší kurzové zisky. Celá burza dle indexu PX tak letos ztrácí 1,14 %. Za zmínku závěrem stojí mimo index PX stojící akcie PHOTON ENERGY. Oproti loňskému enormnímu kurzovému zhodnocená přes 380 % letos zatím v tomto směru vlastně nic nepředvádí. V týdnu zveřejněné hospodářské výsledky nicméně potvrdily na pražské burze v porovnání s ostatními emisemi nevídaný růst byznysu. Solární firma vykázala sice loni ztrátu, nicméně příjmy ji vzrostly o 49 %.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688