Uzsvm.cz (UZSVM)
Z regionů  |  07.02.2020 00:00:00

Hradec králové: ÚZSVM se dohodl na ukončení mnohaletého sporu a pro stát vymohl téměř 44 mil. Kč

07.02.2020

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vede v současné době u Okresního soudu v Hradci Králové celkem sedm soudních sporů se společností Aldis, a.s. V těchto řízeních se stát jako žalobce po společnosti Aldis domáhá vydání bezdůvodného obohacení za bezesmluvní užívání pozemků, které jsou ve vlastnictví státu a v příslušnosti hospodařit ÚZSVM.

 

Na pozemcích byla odborovou organizací koncem osmdesátých let započata stavba kongresového, výstavního a společenského centra, parkoviště, příjezdové cesty a navazujících venkovních úprav. Kongresové, výstavní a společenské centrum bylo otevřeno v roce 1993 a veškeré stavby se staly součástí majetku společnosti Aldis, a.s. Původně zřízené právo trvalého užívání k pozemkům ovšem na společnost Aldis, a.s. nepřešlo.


Vzhledem k započetí stavby před rokem 1989, následné transformaci odborových organizací a zániku práva trvalého užívání vznikl spor o vlastnictví pozemků, na kterých byly stavby vybudovány, a společnost Aldis se domáhala určení svého vlastnického práva. Soudy včetně Nejvyššího soudu a Ústavního soudu rozhodly tak, že vlastníkem pozemků je stát. Soudní spor o určení vlastnického práva se na základě podané stížnosti ze strany společnosti Aldis dostal dokonce až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Ten však podanou stížnost zamítl.

Společnost Aldis v důsledku sporu o vlastnictví však nadále užívala pozemky bez právního důvodu bez řádně uzavřené nájemní smlouvy. ÚZSVM hájící zájmy státu byl proto nucen podat k Okresnímu soudu v Hradci Králové na společnost Aldis žaloby o vydání bezdůvodného obohacení, a to za období let 2008 - 2016. Okresní soud v Hradci Králové šest řízení přerušil a nechal probíhat jediné. V něm pak zadal vypracovat vlastní revizní znalecký posudek na stanovení výše bezdůvodného obohacení za žalované období.

 V návaznosti na vypracovaný znalecký posudek a přijaté závěry ze strany znaleckého ústavu rovněž pokračovalo mezi ÚZSVM a společností Aldis mimosoudní jednání o smírném vyřešení tohoto dlouholetého sporu. Po složitých jednáních se obě strany nakonec dohodly na respektování vypracovaného znaleckého posudku a uzavřely dohodu o narovnání, jejímž důsledkem bude ukončení veškerých soudních sporů.

 Dohoda o narovnání, která byla uzavřena 18. prosince 2019, zároveň řeší i bezdůvodné obohacení za dosud nezažalované období let 2017 – 2019. Společnost Aldis na základě této dohody zaplatila ÚZSVM za bezdůvodné obohacení v letech 2008 – 2019 částku ve výši 43 680 329 .

 Nyní dojde na základě uvedené dohody ze strany ÚZSVM ke zpětvzetí všech sedmi podaných žalob. ÚZSVM se rovněž se společností Aldis dohodl na uzavření nájemní smlouvy na dobu čtyř let.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688