TNBiz (TN.cz)
07.02.2020 11:29:29

Počasí: Na Česko se žene vichřice. Výstraha platí pro tyto kraje. MAPA

Česko se podle meteorologů musí připravit na nápor extrémně silného větru. Od neděle bude platit vysoký stupeň nebezpečí na téměř celém území. Vítr bude lámat stromy a strhávat elektrická vedení. Výstraha je v platnosti až do úterního večera.

Podívejte se také: Počasí v posledních dnech vytížilo hasiče, hlásili čtyřnásobný počet zásahů

Vichr by měl podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosáhnout rychlosti až 90 km za hodinu. Odborníci proto vydali výstrahu, od neděle platí vysoký stupeň nebezpečí - zejména pro Prahu a Středočeský kraj.

Na pozoru by se měli mít také obyvatelé Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje a Vysočiny. Meteorologové varují tamní obyvatele, aby pohyb venku pokud možno omezili a není-li to nezbytně nutné, vůbec nevyjížděli na silnice.

 

 

Vysoký stupeň nebezpečí se týká také okresu Jeseník a Šumperska v Olomouckém kraji a celého Moravskoslezského kraje. Podle meterologů počasí ovlivní tlaková níže, která postupuje z Islandu nad Skandinávii.

O něco mírnější by poryvy větru měly být v jižní části Moravy. Nízký stupeň nebezpečí, varující před větrem o síle 70 km/h, se týká Jihomoravského a Zlínského kraje. V Olomouckém kraji bude na místě opatrnost v Hranici, Konicích, Lipníku nad Bečvou, Litovli, Mohelnici, Olomouci, Prostějově, Přerově, Šternberku, Uničově a Zábřehu.

Mimořádně silný vítr dle očekávání meteorologů bude lámat stromy a strhávat vše, co nebude dostatečně důkladně připevněné. Pravděpodobné jsou i škody na budovách a elektrickém vedení.

"Hrozí ztížená chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvrácenými stromy. Očekáváme komplikace v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů. Komunikace budou hůře průjezdné a hrozí možnost převrácení prázdných nákladních automobilů," varují meteorologové.

Odborníci také doporučují lidem pečlivě zajistit okna a dveře a odstranit nebo upevnit všechny venku volně položené předměty a zabezpečit skleníky. Venku se pokud možno příliš nezdržovat a omezit i jízdu autem. Vhodné prý bude vyhnout se parkování v blízkosti starších budov, stromů a vysokých stožárů. Návštěvníci hor by si měli pohyb venku dobře rozmyslet a nevydávat se na túry.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty