MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  06.02.2020 11:19:25

EET míří do finále. Projekt má stabilní většinovou podporu veřejnosti

V pátek 1. května dojde k náběhu závěrečné fáze elektronické evidence tržeb a tím i završení celého projektu. EET tak s několika výjimkami zahrne všechny zbývající sektory ekonomiky, ve kterých podnikatel přijímá hotovostí tržby.

Jako nástroj k narovnání podnikatelského prostředí EET nadále podporují dvě třetiny obyvatel (65 %). Jen o procento méně (64 %) lidí pak považuje za spravedlivé plošné rozšíření EET do všech sektorů ekonomiky. Stabilní podporu veřejnosti potvrdil výzkum agentury STEM, která na reprezentativním vzorku 1 055 obyvatel ČR starších 18 let provedla lednové šetření na téma názory a postoje k EET a jejímu rozšíření.

„Stabilní a silnou důvěru veřejnosti v pozitivní účinky EET a podporu v nastolování férového podnikatelského prostředí považuji za potvrzení správnosti naší práce. Projekt letos v květnu míří do finále, a my proto stupňujeme úsilí informovat živnostníky nejen o výhodách, ale i povinnostech z EET plynoucích,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Kontaktní informační kampaň v regionech

Ministerstvo financí ve spolupráci s Finanční správou posiluje informační infolinku, aktualizuje oficiální internetové stránky www.etrzby.cz a distribuuje edukační materiály na finančních úřadech. „S našimi partnery z řad profesních komor a asociací objíždíme kraje a regiony, kde organizujeme veletrhy, konference a semináře doplněné o výstavy pokladních zařízení. Podnikatelé si tak mohou sami osahat nabízená technická zařízení a vybrat si takové, které nejlépe odpovídá jejich potřebám,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová. Podle odhadů rezortu a na základě dat Českého statistického úřadu se může jednat až o 300 tisíc nově evidujících živnostníků.

Ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků ČR (AMSP ČR) proběhnou za účasti ministryně financí veletrhy EET s výstavami pokladních zařízení 7. 2. v Praze, 21. 2. v Ostravě, 20. 3. v Brně a 3. 4. v Liberci. S Hospodářskou komorou ČR jsou již semináře pro živnostníky v plném běhu a chystají se další nejen v největších městech, ale také třeba v Mladé Boleslavi, Znojmě, Chomutově, Břeclavi či Pelhřimově. Kompletní přehled akcí najdou zájemci v sekci Akce na webových stránkách www.etrzby.cz.

Stabilní dvoutřetinová podpora veřejnosti

Na co se v informační kampani pro živnostníky nejvíce zaměřit měl poradit v lednu realizovaný výzkum veřejného mínění agentury STEM. Rozložení základních názorů a postojů veřejnosti ohledně EET je podle závěrů výzkumu dlouhodobě stabilní a koreluje s výsledky z let 2015-2018. Dvoutřetinová většina (65 %) veřejnosti považuje zavedení EET za pozitivní opatření a rovné dvě třetiny (66 %) dotázaných uznávají přínos EET k efektivnějšímu výběru daní. Podle názoru tří pětin (60 %) veřejnosti pak EET přispívá ke svému hlavnímu cíli narovnání podnikatelského prostředí.

Elektronická evidence tržeb je od počátku koncipována jako plošné opatření s postupným náběhem, jehož hlavní cílem je zajištění férového podnikatelského prostředí v České republice a také efektivnější výběr daní. Právě vyšší daňový výnos vytváří prostor pro postupné snižování daňového zatížení. Součástí zavádění EET je proto významné snížení sazby DPH na celou řadu zboží a služeb, kde to umožňuje harmonizovaná evropská daňová legislativa. Podnikatelům tak každoročně zůstává vyšší marže v celkové hodnotě 0,8 mld. . Po kompletním náběhu závěrečného rozšíření EET by to mohlo být až 4,3 mld. ročně navíc ponechaných v kapsách živnostníků.

V průběhu prvních tří let fungování EET získaly veřejné rozpočty na daních a pojistných odvodech více než 33 mld. navíc. Po náběhu závěrečné fáze očekáváme pro rok 2020 fiskální přínos okolo 15 mld. , v dalších letech to bude 20 mld. ročně. Systém od prvního dne funguje bez technických problémů a plní své ambiciózní cíle. Obavy z dlouhého čekání na účtenku v obchodech ani z hromadného ukončování podnikatelské činnosti se v žádném případě nepotvrdily. Naopak, počet živností v hostinské činnosti se od prosince 2016 zvýšil asi o 9 200.

Tiskovou zprávu agentury STEM k výzkumu naleznete zde.

Dokumenty ke stažení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
28.03.2024  Musí OSVČ skutečně podat přiznání vždy datovou schránkou? Tisková zpráva (Tisková zpráva)
28.03.2024  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688