Makroekonomika  |  03.02.2020 10:58:02

Český průmysl se boji koronaviru, hrozí rozsáhlejší propouštění

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu byly v lednu lepší, než trh čekal. Index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu, který představuje klíčový předstihový ukazatel kondice české výrobní sféry, v lednu vzrostl o 1,6 bodu na hodnotu 45,2. Předčil tak očekávání trhu o 0,6 bodu. Hodnota pod úrovní padesáti bodu však představuje zhoršování podmínek. Příslušný index ji vykazuje nepřetržitě už více než rok

Pokračuje sice pokles objemu výroby i zakázek, avšak tempo poklesu zpomaluje. Zato ovšem se v lednu poměrně rychle snižovala zaměstnanost v průmyslu, tempo poklesu bylo nejrychlejší od září krizového roku 2009. Výrobci se na obtížnější odbytové podmínky snaží kromě snižování stavu zaměstnanců reagovat také zlevňováním svých finálních produktů. Cena průmyslových výrobků tak klesala nejrychleji od roku 2016.

Zdá se však, že situace se pozvolna začíná stabilizovat, zejména díky postupné stabilizaci německého průmyslu a dílčímu zklidnění v americko-čínské celní válce.

Velkou neznámou ale nově představuje šířící se koronavirová nákaza. Ta způsobuje, že v Číně jsou momentálně "mimo provoz" dvě třetiny tamní ekonomikyTěžkosti ohlásil i největší internetový obchodPropadá se cena surovin od železné rudy, přes měď až po ropu a pohonné hmoty. To v důsledku sníží českým průmyslníkům cenu vstupů, ovšem zároveň se dále mohou zhorši podmínky jejich odbytu, právě kvůli ochromení čínské ekonomiky. Horší odbyt celkově může způsobit zpomalení českého průmyslu i celé ekonomiky a další snižování stavu zaměstnanců v ČR

Vláda schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českem. 

Pokles růstu čínské ekonomiky o procentní bod vyvolává pokles růstu české ekonomiky až o 0,3 procentního bodu. Pokud by například čínská ekonomika rostla kvůli koronaviru místo tempa šesti procent letos tempem 5,4 procenta, česká ekonomika poroste tempem dvou procent, a nikoli již tempem 2,2 procenta. To ovšem znamená, že propouštění v ČR bude výraznější než nebýt koronavirové infekce a je třeba počítat s mírným nárůstem míry nezaměstnanosti v ČR. A to vše předpokládá, že se nákaza výrazněji nerozšíří mimo Čínu. Pokud se rozšíří, bude dopad na českou ekonomiku ještě tíživější. Česká ekonomika by v takovém případě takřka jistě vykázala letos růst pod úrovní dvou procent. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688