Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.01.2020 11:02:55

Nidetzký: "Včerejší" inflace není důvodem k obavám

Viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký upřednostňuje hladkou trajektorii úrokových sazeb a neznepokojuje jej současné zrychlení růstu cen nad horní mez tolerančního pásma centrální banky. Nidetzký v úterním rozhovoru pro agenturu Reuters dále řekl, že od čtvrtletní aktualizace makroekonomické prognózy ČNB nečeká nic přelomového. Bankovní rada bude o nové prognóze debatovat na svém příštím měnovém zasedání 6. února.

"Nemyslím si, že prognóza přinese nějaký 'game changer'," řekl viceguvernér.

ČNB naposledy zvýšila hlavní dvoutýdenní repo sazbu na současných 2,0 % loni v květnu. Od té doby většina členů bankovní rady včetně Nidetzkého podporuje stabilitu sazeb. Na minulých třech měnových zasedáních však hlasovali vždy dva členové bankovní rady pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.

"Pro mě je jako nejpravděpodobnější scénář na zasedání příští čtvrtek stabilita sazeb," řekl Nidetzký. Sazby beze změn také považuje za nejpravděpodobnější vývoj pro celý letošní rok.

Přestože inflace v prosinci zrychlila na 3,2%, a opět se tak vzdálila cíli centrální banky nastavenému na 2% s tolerancí plus minus 1 procentního bodu, nepovažuje viceguvernér tento vývoj za důvod ke znepokojení.

"Přestože inflace je před námi, tak z pohledu zásahu současných rozhodnutí o nastavení měnové politiky je to už včerejšek... Inflaci v letošním roce my už našimi kroky zásadně neovlivníme. Jsou nějaké odhady, březen duben, respektive přelom prvního kvartálu, a pak se začne inflace navracet k cíli," řekl.

Současná prognóza centrální banky předpokládala, že růst cen dosáhne vrcholu na 2,9% v prvním kvartále.

I přes mírnější výhled zrychlení inflace listopadová prognóza implikovala dvojí zvýšení sazeb, jedno ještě do konce roku a druhé v prvním čtvrtletí, po nichž by následovalo snížení sazeb ve druhém pololetí letošního roku.

Někteří členové rady takový vývoj považují za možný s tím, že měnová politika by měla být flexibilní, zatímco jiní preferují hladší trajektorii sazeb.

"S ohledem na transmisi měnové politiky se já spíš přikláním k tomu, že je mi bližší systém vyhlazování než situace zvýšení sazeb. Mám pochybnosti o tom, že by se to případné zvýšení propsalo do reálné ekonomiky," řekl Nidetzký.

Nidetzký dále řekl, že silnější kurz koruny, který utahuje měnové podmínky v otevřené české ekonomice, je faktor hovořící ve prospěch stability sazeb, záleží ovšem na udržitelnosti tohoto zpevnění.

"Otázkou je, jestli to lednové posílení koruny je perzistentní, nebo jde o krátkodobý pohyb na silnější úroveň," řekl.

Koruna minulý týden vystoupala na 25,048 za euro, nejsilnější úroveň od roku 2012. Od té doby se stáhla zhruba na 25,230, částečně pod tíhou globálních obav ze šíření koronaviru z Číny. Stále je však silnější než 25,500, což je průměrný kurz pro první kvartál dle prognózy ČNB.

Zdroj: Reuters, Patria

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688