TNBiz (TN.cz)
Důchody a penzijní  |  22.01.2020 13:24:59, aktualizováno 21:56:57

Kde vzít peníze na důchody? Odpoví šéfka TOP 09 Pekarová Adamová


O tom, kde za deset let vzít peníze na důchody, bude dnes v 17:45 v pořadu TN.cz Napřímo s moderátorkou Bárou Divišovou hovořit předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Přímý přenos sledujte na TN.cz.

Současný důchodový systém je prý neudržitelný a reálně hrozí, že za pár let už na důchody nebudou peníze. Národní rozpočtová rada ztrhala důchodovou reformu, kterou před několika dny představila ministryně práce a sociálních věcí. Návrh důchodové komise se nelíbí ani opozici.

Penzijní reforma je podle všeho zatím v nedohlednu. Komise pro spravedlivé důchody sice představila tři možné varianty, kritici ale vytýkají, že se v plánech neřeší příjmy, z nichž by se penze platily. Markéta Pekarová Adamová na téma penzijní reformy uvedla, že se nejedná přímo o reformu, ale jen návrh, jakým způsobem rozdělit peníze.

"Řeší jenom výdajovou složku, ale neřeší příjmy. To je jako bychom si vysnili vzdušný zámek, nebo vilku, ale skutečně peníze měli jen na takovou lepší chatku," řekla předsedkyně TOP. Podle jejích slov vůbec nezaznívají návrhy, jakým způsobem získat prostředky na financování důchodů. Důchodců totiž, na rozdíl od lidí v produktivním věku, stále přibývá.

Již dříve ze strany TOP 09 zaznělo, že budoucí důchody by mohly být dvousložkové. Jednu by tvořil "základní" důchod stejný pro všechny, který by měl být ale nižší než návrh ministryně Jany Maláčové, počítající s výší důchodu ve třetině průměrné mzdy. Druhou složkou by mělo být samostatné spoření občanů, které by k tomuto kroku vedla právě menší výše důchodu od státu.

Zvládne se stát o budoucí seniory postarat, nebo bude lepší se na to nespoléhat? Co se v TOP 09 nové předsedkyni podařilo změnit? Jak vychází s Miroslavem Kalouskem, který ji ve volbě nepodpořil? A co partnerství se Starosty před krajskými volbami? Dohodnou se, nebo ne? Nejen na to se dnes v 17:45 bude Markéty Pekarové Adamové ptát Bára Divišová v pořadu Napřímo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

03.02. 22:03  Otesánek stát (Jiří)
23.01. 19:43  Kde vzít na důchody ? (FMach)
22.01. 20:16  Duchody podle TOP 09 (Karel)
22.01. 15:12  Zdanit neschopné elitáře (Přemek)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688