Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.01.2020 09:24:11

Rozbřesk: MMF zhoršuje globální výhled, startuje setkání v Davosu

Mezinárodní měnový fond zhoršil výhled pro tento i příští rok a současně snížil odhad růstu za rok 2019. Globální ekonomika v roce 2019 rostla podle odhadů MMF nejslabším tempem od roku 2009, a to pouze o 2,9 %. A ani plánované oživení růstu není nijak silné - v následujících dvou letech má globální ekonomika zrychlit na 3,3 a 3,4 %.

I když se jedná o další zhoršení, četba mezi řádky není zdaleka tak pesimistická jako v případě posledního říjnového výhledu. MMF jasně říká, že revize výhledu jde tentokrát čistě na vrub několika málo rozvíjejících se ekonomik (zejména Indie) a současně, že rizika při porovnání s podzimem 2019 nejsou tak vychýlená směrem dolů. Důvod není těžké odhadnout. První fáze obchodní dohody mezi USA a Čínou v kombinaci s nižším napětím mají na globální ekonomiku lehce pozitivní dopad. Vidíme tak opatrné známky stabilizace v globálním průmyslu i obchodu, a proto MMF stejně jako my sází v roce 2020 na opatrné oživení.

Problém je, že stabilizace v globálním průmyslu je zatím skutečně v “plenkách” a nejvíce otevřené ekonomiky tak stále čelí velké nejistotě - na prvním místě mezi velkými hráči samozřejmě Německo, kde MMF ještě také přistoupil ke kosmetickému snížení růstu.

MMF sice věří, že globální ekonomice pomůže odolná spotřebitelská poptávka, která je realitou napříč vyspělým světem a může podpořit eventuální oživení stabilizujícího se průmyslu. Na druhou stranu jakékoliv zhoršení vnějších podmínek a geopolitického napětí může být pro globální oživení smrtící a ve finále zhoršit náladu i mezi spotřebiteli. V zemích jako Německo je ostatně malý zázrak, že skoro dva roky trvající průmyslová recese zatím spotřebitele prakticky nezasáhla. I proto MMF stále spíše podporuje další koordinované měnové a rozpočtové stimuly tam, kde je pro ně prostor…

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna jako by nevnímala slábnoucí forint a na vlně pozitivní akciové nálady se opět blíží ke 25,00 EUR/CZK. Pády asijských akcií po snížení ratingu Hongkongu by nemusely dolehnout až na českou měnu. Domácí kalendář událostí je přitom prázdný a zasedání ECB ani setkání v Davosu zatím pravděpodobně nijak výrazně nezhorší globální náladu. Naopak regionální náladě by teoreticky mohly pomoci lepší páteční podnikatelské nálady (PMI).

Zahraniční forex

Zatímco pohyby eurodolaru zůstávají mikroskopické, tak poměrně živé je obchodování s forintem ve střední Evropě. Včera měnový pár EUR/HUF otestoval historická maxima ležící nad úrovní 337,5, ale ta neprorazi,l a tak forint následně o procento posílil. Na maďarskou měnu však zůstáváme negativně naladěni a vyčkáváme na reakci MNB.

Kalendář očekávaných událostí zůstává poměrně nezajímavý - snad jen německý index podnikatelské nálady ZEW by mohl přinést z pohledu dat trochu vzruchu.

Ropa
Ropu nechává výpadek části libyjské produkce prozatím v klidu a její cena tak během včerejška spadla zpět pod 65 dolarů za barel. Trh si je v tuto chvíli evidentně dobře vědom existence robustních nabídkových polštářů (globální zásoby nebo volná produkční kapacita států OPEC), což výrazně omezuje prostor pro růst cen.

Dnes se pozornost stočí k číslům k vývoji zásob ve Spojených státech od API, předskokana zítřejších oficiálních statistik od EIA.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688