Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
09.01.2020 18:40:15

Peklo v Austrálii. Shořelo území skoro jako Česko

 

Austrálie sice velké požáry zná, potýká se s nimi prakticky každý rok. Letošní situace je ale nejhorší v novodobé historii. Vznikl rekordní počet ohnisek a postižené území je velké skoro jako Česká republika. Hovoří se asi o 65 000 km2, naše země má rozlohu 78 865 km². Počasí sice mírně zvlažilo oblast, jenže léto ještě rozhodně nekončí. Nabízí se spousta otázek kolem příčin a následků. Bohužel hlavní slovo v situaci má oteplování planety podmíněné lidskou činností. Teploty jsou v létě v Austrálii stále vyšší, sucha silnější a v letošní apokalyptické situaci přišel i silný vítr, který ohně rozšířil. Globální vzestup teplot by měl podobné extrémy rychle zhoršovat.

 

Hrůzná bilance požárů 

Zahynuly skoro tři desítky lidí, číslo zřejmě nebude konečné. Škody na fauně a floře jsou nevyčíslitelné. Podle odhadů zemřelo na 25 000 koalů, ohrožen je také nízký počet vakomyši. Celkový počet všech uhynulých zvířat včetně ptáků a plazů přesáhne miliardu. Plameny od září, kdy sezona požárů začala, zničily více než dva tisíce domů. Smutnou situaci živí především rekordní sucha a nezvykle vysoké teploty, které v posledních dnech šplhají přes čtyřicet stupňů. Objem dalších nejen skleníkových plynů, které požáry do atmosféry přidají, bude enormní. Dalším složitějším spouštěčem meteorologických extrémů je zvlněný jet stream (angl.), rovněž způsobený oteplováním.

Riziko požárů stoupá globálně 

Situace s požáry se na naší planetě rychle zhoršuje. Koresponduje se to s rychle rostoucí globální teplotou a sílícími extrémy ve formě sucha a vln veder. Ať už se podílí na vzniku požáru člověk nebo sama příroda například úderem blesku, podmínky pro šíření požárů jsou stále vhodnější. Přesvědčila se o tom v létě Sibiř, nyní Austrálie. Ohrožených míst na planetě přibývá. Typickými regiony s velkými požáry zůstávají Austrálie, Kalifornie, Sibiř, méně často Středomoří a další oblasti a vysokými teplotami v létě.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty