Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.01.2020 13:53:43

Dánsko našlo lék na zombie, funguje i při záporných sazbách

Teorií o tom, jak negativní úrokové sazby poškozují ekonomiku, je nespočet. Ale v Dánsku, kde jsou v posledních letech záporné sazby naprosto běžné, mají o jednu obavu méně.

Kodaňská centrální banka, která používá záporné sazby k tomu, aby udržela dánskou korunu zavěšenou na euro, tvrdí, že počet takzvaných zombie firem během rekordního měnového stimulu klesl. To je v rozporu s konvenčními teoriemi, které předpokládají, že nepřirozeně nízké náklady na úvěr zvyšují počet společností, které by jinak nepřežily.

"Riziko zombie, se v prostředí nízkých úrokových sazeb v období po krizi nezvýšilo," tvrdí dánská centrální banka, která poprvé snížila svou hlavní sazbu pod nulu v polovině roku 2012. "To znamená, že nižší úrokové sazby a levnější financování nevedly k vyššímu výskytu zombie.“

Zombie mohou z ekonomiky odsávat pracovní sílu a kapitál, který by mohl být lépe využit jinde. Jsou také často zákazníky slabých bank a mohou vytvářet začarovaný kruh rizik pro finanční systém.

Záporné sazby vedly v dánské ekonomice k deformacím. Poptávka po rizikových aktivech roste. Průměrná sazba u vkladů, kterou domácnosti dostávají od svých bank, je v průměru již téměř na nule a mnoho bank ohlásilo, že na vkladatele v maloobchodě začnou uvalovat záporné sazby.

Dánsko rozlišuje zombie firmy podle definice stanovené Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Jde o firmy, které existují nejméně 10 let a nebyly schopné generovat dostatečný provozní zisk k pokrytí úrokových plateb po dobu tří let za sebou.

Prosincová studie centrální banky ukazuje, že v Dánsku došlo ke krátkému nárůstu počtu zombie firem po globální finanční krizi (na přibližně 1,9 % všech firem v roce 2011). Tento počet od té doby ale klesl pod 1,5 %. Úrokové sazby placené zombie společnostmi jsou stejné jako u jiných firem, což znamená, že za poklesem zombie firem nestojí banky.

Nejenže v Dánsku poklesl počet zombie přesto, že tato země měla negativní sazby. Ale celková úroveň těchto firem je nízká, a to dokonce i ve srovnání s jejími severskými sousedy Švédskem a Finskem.

Dánská centrální banka poukazuje na řadu faktorů, které jsou podle ní důležitější než nízké úrokové sazby. Ty zahrnují dobře fungující insolvenční zákony a pevný rámec pro ochranu pracovníků, kteří čelí nezaměstnanosti.

Uvedená pozorování jsou v souladu se zjištěními Evropské centrální banky. „Dánský finanční systém, včetně bank, zdá se, nevykazuje trpělivost s nerentabilními zombie firmami v soukromém sektoru,“ uvedla ECB. "To je pravděpodobně jedním z důvodů, proč se počet zombie v Dánsku nezvyšuje.“

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688