Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.01.2020 17:29:10

Kde je ten pravý historický rým k naší současnosti?

Pohled do historie je často jedním z vodítek při snaze odhadnout vývoj v budoucnu. Někdy je taková metoda vyloženě zrádná – nabízí se příklad, který v souvislosti s chápáním rizika uvádí pan Taleb. Tedy příklad, který hovoří o spokojeném, do bezpečně vyznívající minulosti hledícím, krocanovi těsně před Dnem díkůvzdání. Někdy má porada s minulostí zase něco do sebe, ale i pak narážíme často na to, které období je relevantní. Tedy na to, co je vlastně správným vodítkem.

Před časem jsem tu například psal, že již řadu let je akciový trh považován za atraktivní proto, že dividendové výnosy se nacházely nad výnosy vládních obligací. Z perspektivy posledních desetiletí jde o velkou anomálii. Ovšem pohled na skutečně dlouhou historii ukazuje, že před padesátými a dřívějšími lety šlo naopak o standard. A podobné „nesrovnalosti“ najdeme u i věcí považovaných za „historicky“ celkem jednoznačné.

K dnešní úvaze mě vlastně vybídla studie „Stock Market Charts You Never Saw“, kterou v roce 2017 představil pan Edward F. McQuarrie ze Santa Clara University. Jak napovídá název, zaměřuje se na grafy a jevy na akciovém trhu, o kterých se moc nemluví. Dlouhodobý příběh akciového trhu bývá nejčastěji vyprávěn grafy podobnými tomu následujícímu, respektive jeho modrou verzí. I v ní jsou propady a těžká období, ale celkový nominální dlouhodobý trend (ona modrá křivka) je celkem jasný a optimistický. Ne tak často ale vidíme ceny akcií upravené o inflaci a jejich následnou reálnou (cenovou) návratnost. Ta již tak pozitivně nevyznívá (což ale automaticky neznamená, že je to u jiných aktiv lepší) – viz červená křivka:



Autor zmíněné studie poukazuje na řadu období, kdy se trh po velmi dlouhé roky držel pod dlouhodobým růstovým trendem, či přímo klesal. A to vše již od počátku devatenáctého století a nejen od roku 1928, od kterého začíná výše uvedený graf. V nás to může vyvolat otázku, jaké jsou alternativy. Pan McQuarrie poukazuje i na práci profesora Jeremyho Siegela, který dal dohromady následující obrázek s návratností hlavních tříd investičních aktiv. Pozornost možná nakonec vzbudí zejména „výkon“ zlata. Ale stojí za to si všimnout i toho, jak dlouho měly k sobě velmi blízko návratnosti krátkodobých a dlouhodobých vládních obligací. A konec konců i to, že někdy do padesátých let se jejich trendová návratnost zase tolik nelišila od akcií:



Poslední obrázek, na který bych rád upozornil, porovnává návratnost akcií s návratností korporátních obligací. Autor studie v něm rozdělil druhou časovou řadu tak, aby zdůraznil, že zatímco před rokem 1968 si korporátní obligace vedly výrazně hůře, po tomto roce nastává období mnohem vyrovnanější. Pokud by ovšem čtenáře tento obrázek vedl k velkému nadšení pro korporátní obligace, je dobré připomenout, že právě tento segment kapitálových trhů je již nějakou dobu některými považován za jednoho z hlavních kandidátů na bublinu.



Možná že hlavní poučení z toho všeho zní, že historie ohledně našich očekávání ospravedlní téměř cokoliv. Tedy minimálně „hrubá“ historie, která nehledí na kontext. Nejsem žádný historik, ale zdá se mi, že najít v ní období, které by se znatelně rýmovalo s kontextem dnešním, je dost složité. Jen na poli inflace/deflace jsme v dost specifickém období. To samé platí o monetární politice, dluzích, technologiích, produktivitě, demografii, geopolitice... A to zřejmě ani nejsou věci nejdůležitější.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688