Tiskové zprávy  |  19.12.2019 15:13:54

V pití alkoholu jsou čeští řidiči zodpovědní. Za volantem se ale nesoustředí

Přestože na rodinných oslavách a firemních večírcích Češi alkoholem nešetří, jako řidiči jsou v tomto ohledu zodpovědní. Čistou hlavu ale za volantem často nemají – pozornost od řízení jim odvádí spěch a stres spojený se svátky a koncem roku. Podle policie i dopravních expertů jsou nejčastějšími příčinami dopravních nehod v prosinci hektické nákupy.

Co se dopravních nehod týče, patří vánoční svátky ke klidnějšímu období prosince i celého roku. „Hlavní rizika jsou spojena spíše s předvánočními nákupy, a tedy s vyšší mírou intenzity dopravy u velkých obchodních center,“ konstatuje policejní mluvčí Hana Rubášová. Loni se podle ní nejvíce bouralo 20. prosince, kdy policie řešila přes 400 dopravních nehod. Po klidnějších svátcích policie opět zaznamenala jejich mírný vzestup v období předsilvestrovských nákupů a návštěv příbuzných.

Přestože právě návštěvy přátel a příbuzných mohou svádět k porušování zákazu alkoholu za volantem, policejní kontroly se s tímto problémem příliš nesetkávají. Kromě loňského výkyvu celkový počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu klesá, což potvrzují také pojišťovny. „Případy, kdy řidiči bourají opilí, naštěstí opravdu řešíme pouze výjimečně,“ ujišťuje Nela Maťašeje z Direct pojišťovny.

Nebezpečná jízda na autopilota
Podle dopravních expertů za prosincovými nehodami nestojí ani tak zvýšená kumulace řidičů, jako spíš jejich chování. „Lidé čím dál častěji sedají za volant s plnou hlavou myšlenek. V duchu si projíždějí nákupní seznamy a odškrtávají úkoly, které je ještě potřeba zařídit. Až u nákupního centra zjišťují, že celou cestu odjeli v podstatě po paměti a ani si ji nevybavují. Po cestě zpět přemýšlejí o nákupu, který vezou, a zda na nic nezapomněli, a na přemýšlení o dopravě nemají kapacitu,“ upozorňuje Dalimil Frič z Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR. Takto zaneprázdnění řidiči podle něj jen stěží stihnou zareagovat na nepředvídanou situaci, kdy třeba podobně zamyšlený řidič před nimi nečekaně přibrzdí k odbočení nebo změní jízdní pruh.

Stejná situace se opakuje také před Silvestrem. V celém zimním období je navíc potřeba počítat s dalšími vlivy, které řidičům nepřejí. Lze sem řadit například brzké stmívání, špatné počasí a hůře sjízdné silnice.

Alkohol a léky pojišťovny neodpouštějí
V neposlední řadě mohou být obzvláště kolem svátků a Nového roku nebezpeční chodci i řidiči pod vlivem alkoholu a dalších omamných látek. V loni policejní statistiky takových nehod evidovaly téměř 400. Jízda pod vlivem se přitom nevyplácí, i kdyby následkem bylo jen lehké „ťuknutí“ na parkovišti nebo poškrábání laku. „U povinného ručení sice pojišťovna škodu zaplatí, pokud se ale potvrdí, že byl řidič opilý nebo zdrogovaný, bude po něm peníze vymáhat zpět. Pozor by si měli dát také lidé, kteří berou léky označené zákazem řízení. Při nehodě u nich totiž platí stejné podmínky jako u alkoholu,“ varuje Maťašeje.

Ještě silnější dopad podle ní nezodpovědní hazardéři pocítí na havarijním pojištění. „Nejenže jim v případě nehody pojišťovna nevyplatí ani korunu, ale navíc si i v budoucnu takový viník za další pojištění výrazně připlatí. V první řadě přijde o všechny bonusy a ve výsledku může za pojištění platit dokonce více než na začátku,“ dodává Maťašeje. Řidiči si v tomto případě nepomohou ani odmítnutím dechové zkoušky. Pro pojišťovny je totiž výsledek stejný, jako by se přítomnost alkoholu či jiných omamných látek potvrdila.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688