Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.12.2019 13:55:08

Index černé labutě varovně zablikal, Wall Street se ale nebojí

Akcie v USA i Evropě pokořily v posledních dnech nová historická maxima. O euforii se postarala první fáze americko-čínské dohody z minulého pátku i o jeden den starší ano britskému rozchodu s EU, které znovu vyslovili voliči v Británii. Trh s opcemi ale vypráví trochu jiný příběh.

Konkrétně je řeč o indexu CBOE Skew Index. Tento index, svou konstrukcí podobný svému známějšímu bratranci VIX, sleduje opce, které by se vyplatily, kdyby se na širším americkém indexu S&P 500 přihodil nečekaný prudký propad.

Minulý týden vyskočil tento takzvaný „index černé labutě“ na nejvyšší hodnoty za skoro 15 měsíců. Značí to, že investoři hledají ochranu pro případ, že se akciová rally ošklivě zadrhne.

„Tento ukazatel ceny pojištění proti pohromě v amerických akciích, postavený na opcích, podle všeho signalizuje, že máme před sebou potíže,“ uvedl podle serveru CNN Nicholas Colas, spoluzakladatel společnosti DataTrek.

On sám ale prý nárůstem indexu moc znepokojen není. Na pozadí totiž stojí fakt, že trhlinu v americké akciové rally předpokládají opční trhy už od roku 2014. Jenomže ty (vyjádřené indexem S&P 500) vyrostly od té doby skoro dvojnásobně.

Při pohledu na akcie to zdánlivě vypadá, že do bezpečí se nikomu utíkat moc nechce. Jenomže se blíží konec roku a s vrcholícím vzrušením by se mohlo začít víc diskutovat také o tom, jak svoje portfolio chytře zajistit.

Na příklad výsledek britských voleb znamená jistou míru definitivnosti pro brexit. Premiér Johnson by chtěl zemi vyvést z EU do 31. ledna. Pak bude ale třeba dojednat nový vztah s blokem, což budou pravděpodobně velmi složitá jednání. Premiér by je chtěl korunovat dohodou už do konce roku 2020. Pro firmy to ale znamená, že vyčkávací taktika nekončí. Nikdo neví, jak bude britská ekonomika na brexit příští rok reagovat. Nikdo neví, jak si bude příští rok počínat britská centrální banka. A nikdo neví, kdo vystřídá guvernéra Marka Carneyho, který na začátku příštího roku v čele britské centrální banky skončí.

Jakkoli někteří investoři o vypovídací schopnosti indexu černé labutě pochybují, minimálně jednou index CBOE Skew Index už výprodej na trzích předestřel, připomíná Reuters. Stalo se to v září 2014, kdy se vyšplhal na vrchol. Index S&P pak klesl o 7 %.

Vztah mezi indexem S&P 500 a indexem CBOE Skew Index za posledních 5 let ukazuje následující graf:

Zdroje: Reuters, CNN, CBOE, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.04.2020Černá labuť a černá korporátní nula Patria (Patria Finance)
08.02.2018Na Wall Street klesá volatilita, ale také indexy ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688