Rekuperací vzduchu minimalizujete ztráty tepla až o 90 procent

Obyvatelé bytu či domu mají díky rekuperační jednotce neustálý přísun čerstvého vzduchu a pohybují se v prostředí bez mikrobů a vlhkosti. Tepelné izolace budov mají vliv i na snížení respiračních onemocnění. Ředitelka programu výzkumu bydlení a zdravotnictví Philipa Howden-Chapmanová z univerzity v Otagu na Novém Zélandě prokázala pozitivní dopad zateplení na lidský organismus. V rámci studie zkoumal vědecký tým členy 1352 náhodně vybraných domácností, u kterých došlo v souvislosti se zateplením domů k výraznému zlepšení zdravotního stavu obyvatel, a to asi o 10 %. Dospělí i děti trpěli méně dýchavičností, rýmou a vyhýbali se jim i další respirační problémy. Ke snížení těchto příznaků přitom došlo až u poloviny zkoumaných.

Větrání je věda, rekuperace vám ulehčí práci

Jednou z cest k výměně vzduchu v domě je klasické větrání. „Ne každý však umí větrat správně. Ideálně byste měli větrat intenzivně jen pár minut, ale za to několikrát denně ve všech obývaných místnostech. To mnoho lidí nedělá, spíše větrají déle a jednou denně. Skutečností ale stále je, že výměnou vzduchu v domě za čerstvý ztrácíme drahé teplo, což s rekuperací odpadá,“ radí Pavel Zemene. Vzduch se ale vyměňovat musí z hygienických a zdravotních důvodů. Řešením je řízené větrání s rekuperací tepla, které zajistí dostatečné množství čerstvého vzduchu, odebere teplo z odcházejícího vzduchu a předá jej do vzduchu přiváděného. Takto můžeme ušetřit desítky procent energie na vytápění. Tepelné ztráty větráním u běžných rodinných domů, kde je větrání zajištěno okny, mohou tvořit až 40 % celkové ztráty objektu. Díky rekuperaci je v objektu udržováno optimální prostředí i v době, kdy není obýván.

Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat společný vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie. Sdružení EPS ČR má 13 členů a reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v Česku. Členy sdružení jsou výrobci suroviny, výrobci EPS a další společnosti a odborníci z oblasti EPS působící v Česku a na Slovensku.

Více informací na: www.epscr.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba